Prețul petrolului a scăzut sub 50 de dolari. De ce nu se ieftinesc carburanții în Republica Moldova

  • 04 August 2015 14:19
Prețul petrolului a scăzut sub 50 de dolari. De ce nu se ieftinesc carburanții în Republica Moldova

Prețul petrolului a scăzut vertiginos în ultima perioadă, ajungând să fie cotat ieri, 3 august, la închiderea burselor, la un preț mai mic de 50 de dolari per baril, cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani (50$ în august 2009).

Chiar dacă țări din regiune ca Romania, Bulgaria sau Ucraina au ieftinit gradual benzina și motorina în ultimele săptămâni, acest declin, însă, nu se răsfrânge deloc asupra prețului la pompă din Republica Moldova, unde carburanții se vând mai scump decât atunci când petrolul costa dublu.

Solicitat de Radio Chișinău să explice de ce nu se ieftinește benzina și motorina și în Republica Moldova, analistul economic, Ion Preașcă a explicat că prețul carburanților depinde de prețul țițeiului, cotația leu-dolar, dar și de raportul între cerere și ofertă pe piața internă. În consecință, el a menționat că în cazul în care cotațiile petrolului vor continua să scadă, ar trebui ca și prețul la benzină și motorină să fie reduse, însă nu mai devreme de o lună.

Anterior, mai mulți experți au admis că pe piața carburanților din Republica Moldova ar exista înțelegeri de cartel între actorii de pe piața petrolieră, iar Consiliul Concurenței ar trebui să clarifice de ce importatorii nu reduc prețurile la carburanți atunci când costul țițeiului scade, dar le măresc a doua zi când prețurile cresc.
Aceștia au menționat că în situația actuală, când petrolul a scăzut sub 50 $ pentru un baril, iar leul moldovenesc se menține stabil, la o cotație sub 19 lei pentru un dolar,  prețurile la produsele petroliere ar trebui să scadă cu cel puțin 5%, daca trendul descendent al cotației țițeiului va persista.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău