Prețul gazelor naturale scade în Europa

  • 28 Aprilie 2022 12:03
Prețul gazelor naturale scade în Europa

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut joi, cumpărătorii luând în considerare opțiuni pentru menținerea livrărilor din Rusia fără încălcarea sancțiunilor, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze au scăzut cu 6,9%, după două zile de creșteri. Grupul italian Eni SpA se pregătește să-și deschidă un cont în ruble la Gazprombank JSC, ceea ce-i permite în mod potențial să îndeplinească cerințele privind plata achizițiilor în moneda locală a Rusiei, au declarat surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Patru cumpărători europeni au plătit în ruble și zece și-au deschis conturi la banca rusească, susțin surse de la Gazprom PJSC.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești.

Tensiunile s-au accentuat miercuri, după ce Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, deoarece nu au folosit noua procedură de plată. De asemenea, Kremlinul a avertizat că ar putea fi suspendate livrările către alți cumpărători care nu plătesc în ruble.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat companiile europene că încalcă sancțiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

''Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancțiunilor și un risc ridicat pentru companii'', a indicat Ursula von der Leyen. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău