Prețul gazelor naturale pe piața europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră

  • 30 Noiembrie 2021 15:40
Prețul gazelor naturale pe piața europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră

Prețul de referință în Europa la gaze naturale a trecut marți peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea unei serii de licitații pentru rezervarea de capacități de transport prin conducte care vor fi un test al disponibilității Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Creșterile de marți au continuat o tendință care a început luni astfel că la bursa ICE Endex din Amsterdam, prețurile de referință la gaze naturale au ajuns până a 101 euro pentru un Megawatt-oră.

Analiștii apreciază că licitațiile pentru ziua următoare vizând rezervarea de capacitate în conductele din Ucraina precum și la stația de comprimare de la Mallnow, Germania, vor oferi un semnal puternic cu privire la cât de serioasă este Rusia când vine vorba de majorarea livrărilor spre Vest. Chiar dacă grupul rus Gazprom a anunțat că intenționează să continue să își umple depozitele subterane din Europa până la finele lunii decembrie, până acum nu a profitat de licitațiile pe termen scurt pentru a livra mai multe gaze.

"Licitațiile de marți pentru livrările din 1 decembrie vor fixa tonul pentru întreaga lună. Desigur că aceste licitații de capacitate vor fi urmărite cu atenție de către piață pentru semnale cu privire la livrările din Rusia" spune Tom Marzec-Manser, analist pentru piața europeană de gaze la ICIS.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în condițiile în care gradul de umplere s-a diminuat cu peste 10% de la începutul lunii. În prezent aceste depozite sunt pline în proporție de 70%, cu mult sub media de 85% pentru acest moment al anului.

Separat, pe piața din Germania prețul la energie electrică cu livrare în luna decembrie a urcat cu 20% până la 241 de euro pentru un Megawatt-oră în timp ce echivalentul francez a urcat cu 21% până la un nivel record de 384 de euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG.

Creșterea cu două cifre a prețurilor la energie a stimulat inflația și și-a făcut simțită efectele în industria energetică din întreaga lume, în condițiile în care mai multe companii de utilități din Marea Britanie și până în Singapore au dat faliment iar unele din cele mai mari companii energetice europene au limitat operațiunile de trading pe fondul volatilității crescute.

În schimb, exportatorii de gaze au anunțat profituri record. De exemplu, grupul rus Gazprom a raportat luni cele mai mari rezultate trimestriale înregistrate vreodată. În plus, Gazprom se așteaptă ca cererile venite din partea clienților săi să rămână la un nivel ridicat și în primul trimestru din 2022, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor de pe continent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău