Prețul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

  • 17 Octombrie 2022 12:44
Prețul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut luni, 17 octombrie, într-un moment în care Uniunea Europeană se pregătește să adepte noi măsuri destinate să reducă volatilitatea pe cea mai importantă piață, în încercarea de a contracara criza energetică, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În jurul orei 10:10, la Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,7% până la 133,89 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday înregistrat după data de 29 iunie.

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Comisia Europeană intenționează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creșterile extreme de prețuri în tranzacțiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacțiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam.

Piața gazelor naturale a fost foarte sensibilă la intervențiile UE destinate ținerii sub control a efectelor crizei care a stimulat inflația și a adus economiile în pragul recesiunii. Executivul comunitar urmează să propună marți un nou pachet de măsuri destinat să contracareze impactul reducerii livrărilor de gaze rusești asupra companiilor și consumatorilor. Planul Comisiei urmează să fie discutat de liderii UE la summitul lor care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.

Uniunea Europeană a cerut deja statelor membre să își reducă, voluntar, consumul de gaze cu 15% iar comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, analizează un plan care ar face această reducere a consumului una obligatorie. În paralel, Simson a avertizat zilele trecute că orice măsuri destinate limitării prețului gazelor naturale nu trebuie să afecteze eforturile care sunt destinate diminuării cererii de gaze.

În prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 92%, peste media multianuală pentru acest moment al anului, grație vremii favorabile și nivelului ridicat al importurilor de gaze lichefiate. Însă un eventual eșec în diminuarea consumului și temperaturile mai mici decât cele normale ar putea goli rapid depozitele de gaze și ar face mai dificilă umplerea lor pe parcursul anului următor, în special în absența gazelor naturale rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău