Prețul gazelor naturale în Europa a revenit la nivelul anterior invaziei rusești

  • 19 Aprilie 2022 12:10
Prețul gazelor naturale în Europa a revenit la nivelul anterior invaziei rusești

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa și-au continuat marți declinul, coborând la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe fondul încălzirii vremii și al semnalelor de la Kremlin că plata în ruble este așteptată abia în luna următoare, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze au coborât marți dimineața chiar și cu 12%, până la 84 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 23 februarie, cu o zi înainte de debutul invadării Ucrainei. Marți a fost a doua ședință consecutivă de scădere a prețurilor, după declinul de 9,2% înregistrat în ziua de 14 aprilie, înaintea vacanței de Paște.

Piața europeană s-a concentrat pe evoluția livrărilor de gaze din Rusia, principalul său furnizor, în special după ce luna trecută președintele Vladimir Putin a anunțat că țările ostile vor trebui să plătească în ruble pentru gazele rusești.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus luni că "mai este timp" pentru ca Europa să plătească în ruble pentru livrările de gaze rusești din luna aprilie, deoarece aceste plăți ajung la scadență undeva în luna mai. Peskov nu a dorit să comenteze dacă există clienți care au acceptat să plătească în ruble și au înființat conturile bancare cerute de Putin.

În paralel, analiștii de la firma Maxar au prognozat că temperaturile peste medie din sud-est-ul Europei se vor extinde săptămâna viitoare și spre mijlocul continentului. Aceste evoluții ar urma să reducă o parte din presiunile asupra cererii de gaze naturale.

"Prețul gazelor naturale a scăzut pe măsură ce fundamentele pe termen scurt s-au relaxat", susține Edmund Siau, analist șef pentru gaze și GNL la firma de consultanță FGE. Distrugerea cererii și trecerea la gaze lichefiate au redus presiunile la adresa prețurilor europene la gaze naturale însă planează în continuare spectrul competiției din Asia. "Traderii se întreabă ce va face Asia cu carantinele din China și care est planul pentru refacerea stocurilor înainte de venirea iernii", a spus Edmund Siau.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău