Prețul gazelor în Europa continuă să crească

  • 03 Martie 2022 15:39
Prețul gazelor în Europa continuă să crească

Prețul gazelor în Europa a crescut joi pentru a patra zi, piața continuând să se concentreze pe sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 7,4%, până la 177,6 euro pentru un Megawat-oră, după ce inițial înregistraseră un avans de 12%. Miercuri, cotațiile au atins un nivel record.

Deși sancțiunile impuse Rusiei nu afectează exporturile de energie, traderii și transportatorii se feresc să facă afaceri cu furnizorii ruși, inclusiv cu divizia de tranzacționare a energiei a companiei ruse Gazprom.

Traderii sunt îngrijorați că ar putea fi anunțată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. Nu toate statele primesc livrări direct din Rusia, dar dacă țări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puțin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.

În pofida invaziei Ucrainei de către Rusia, livrările de gaze rusești spre Europa prin diverse conducte au rămas în mare parte nemodificate până acum. Chiar și gazele care vin din Rusia prin conductele care străbat Ucraina rămân la un nivel robust. Dar traderii și analiștii spun că actualul conflict și escaladarea sancțiunilor ar putea modifica fluxul de gaze, ceea ce provoacă creșterea prețurilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău