Prețul barilului de petrol OPEC a depășit 100 de dolari, pentru prima dată din 2014

  • 25 Februarie 2022 14:10
Prețul barilului de petrol OPEC a depășit 100 de dolari, pentru prima dată din 2014

Barilul de țiței al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat joi la 101,22 dolari, cel mai ridicat nivel începând din august 2014, în contextul majorării generalizate a prețului acestei materii prime, determinată de invazia rusă în Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Prețul petrolului este în creștere de câteva săptămâni, ca urmare a tensiunilor și amenințărilor privind invazia rusă, și, de asemenea, și alte tipuri de petrol de referință internațională, precum cel european Brent și american Texas, au atins joi valori nemaiîntânite în ultimii opt ani.

OPEC și alți producători de petrol aliați, printre care și Rusia, au decis pe 2 februarie să mențină calendarul privind majorarea progresivă a producției cu 400.000 de barili pe lună, în pofida faptului că tensiunile din Ucraina ridicau încă de atunci prețurile și o serie de țări consumatoare au cerut să "dea drumul mai mult la robinet".

Atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea să afecteze furnizarea de petrol, deja influențată negativ de capacitatea limitată de a crește oferta OPEC și a aliaților săi și de creșterea cererii după faza mai dură a pandemiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău