Presupusul 'creier' al atacurilor de la Mumbai din 2008, eliberat

  • 10 Aprilie 2015 15:15
Presupusul 'creier' al atacurilor de la Mumbai din 2008, eliberat

Pakistanul l-a eliberat pe presupusul 'creier' al atacurilor teroriste de la Mumbai, soldate cu 166 de morți în 2008, au anunțat vineri, 10 aprilie, surse concordante, decizie denunțată imediat de India ca fiind o 'insultă la adresa victimelor'.

Zakiur Rehman Lakhvi, circa 55 de ani, considerat de India ca fiind 'creierul' atacurilor sângeroase îndreptate împotriva mai multor clădiri din Mumbai, între care și un hotel de lux, a fost eliberat pe cauțiune, au precizat aceste surse penitenciare și politice.

Eliberarea presupusului 'creier' al atentatelor de la Mumbai reprezintă o 'insultă' la adresa victimelor, a declarat imediat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Indiei.

Lakhvi, care se număra printre cei șapte suspecți inculpați și încarcerați în Pakistan în legătură cu aceste atacuri, a fost eliberat joi seară sau vineri dimineață, potrivit surselor menționate.

'Am primit documentele ce permit eliberarea sa joi seara și el a fost eliberat din închisoarea Adiala', în apropiere de capitala Islamabad, a declarat pentru AFP un responsabil al administrației penitenciarelor, sub acoperirea anonimatului.

Această eliberare a fost confirmată pentru AFP de un înalt responsabil de la Jamaat-ud-Dawa (JuD), o influentă organizație islamistă pakistaneză, suspectată de India că ar avea legătură cu atentatele din Mumbai și care îl apără pe Lakhvi.

'El a fost eliberat și se află într-un loc pe care nu-l putem dezvălui din motive de securitate', a adăugat acest responsabil, tot sub acoperirea anonimatului.

Eliberarea sub cauțiune a lui Lakhvi a fost ordonată în mai multe reprize în ultimele luni de justiția pakistaneză, de-a lungul unei saga politico-judiciare care afectează relațiile dintre Pakistan și India. Diplomația indiană a condamnat mereu aceste decizii, chiar dacă acestea nu s-au concretizat până acum.

În decembrie anul trecut, un tribunal pakistanez a autorizat eliberarea lui Lakhvi, însă autoritățile locale au refuzat să-l elibereze. După presiuni exercitate de India, justiția pakistaneză a ordonat ulterior punerea sa în detenție, apoi eliberarea și din nou plasarea în detenție, într-un fel de ping-pong judiciar.

Joi, cu câteva ore înainte de eliberarea lui Lakhvi, Înalta Curte de la Lahore (est) a 'suspendat ordinul de detenție' pe numele acestuia și a 'autorizat eliberarea lui, după achitarea a două cauțiuni în valoare de un milion de rupii fiecare', adică circa 20.000 de dolari în total (18.600 de euro), a declarat pentru AFP avocatul său, Rizwan Abbasi.

India acuză Lashkar-e-Taiba, brațul armat al JuD, o reputată organizație de caritate apropiată serviciilor secrete pakistaneze, că ar fi comis atentatele de la Mumbai, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău