Presiunile Tiraspolului continuă. Gimnaziul din Corjova riscă să fie închis

  • 11 Februarie 2014 14:39
Presiunile Tiraspolului continuă. Gimnaziul din Corjova riscă să fie închis

Presiunile autorităților nerecunoscute de la Tiraspol asupra școlilor românești din regiunea transnistreană continuă.

Gimnaziul din satul Corjova, localitate situată în stânga Nistrului, riscă să fie închis. Instituția este obligată să achite o chirie lunară de peste 40 000 de lei pentru sediul în care își desfășoară activitatea și să prezinte actele finanaciare la autoritățile fiscale din regiune. 

Directorul școlii, Constantin Sucitu, a declarat pentru Radio Chișinău că inițial i-a fost propusă semnarea unui contract de chirie de 35 de miii de ruble transnistrene pe an, echivalentul a 43 de mii de lei. Ulterior, datele contractului au fost schimbate, astfel încât această sumă urma să fie achitată lunar.

Presiunile se fac și prin intermediul serviciilor de aprovizionare cu gaze naturale și apă, care condiționează livrările de prezentarea unui contract de chirie sau de proprietate. 

Toate școlile românești din regiunea transnitreană se află în prezent sub presiunile autorităților separatiste, iar această problemă urmează să fie dezbătută, în mod special, în cadrul formatului de negocieri 5plus 2, a declarat șeful Biroului de Reintegrare, George Balan.

Amintim că recent i-au fost blocate conturile liceului ”Lucian Blaga” de la Tiraspol, iar directorul instituției, Ion Iovcev, a fost reținut săptămâna trecută timp de mai multe ore, în timp ce aducea salariile profesorilor, și acuzat de contrabandă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău