Presiunea aerului de la bordul stației spațiale, restabilită după o posibilă ciocnire cu un micrometeorit

  • 31 August 2018 14:21
Presiunea aerului de la bordul stației spațiale, restabilită după o posibilă ciocnire cu un micrometeorit

Presiunea aerului de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost restabilită în totalitate după o posibilă coliziune cu un micrometeorit, a anunțat vineri agenția spațială rusă Roscosmos, citată de DPA.

Presiunea aerului este ''în parametri prevăzuți'', a indicat Roscosmos în cadrul unui comunicat.

''Nimic nu amenință siguranța sau sănătatea echipajului'', se precizează în document.

O microfisură la nivelul secțiunii rusești a stației spațiale ar fi fost cauzată de un ''micrometeorit'', după cum a declarat directorul Roscosmos, Dmitry Rogozin, într-un comentariu difuzat de agenția de presă Ria Novosti. "Am avut noaptea trecută o situație de urgență la bordul ISS: o scurgere de oxigen și o scădere a presiunii. Au fost luate măsuri pentru a descoperi originea lor, iar echipajul american s-a reunit în segmentul rusesc al stației", a declarat Rogozin.

Cosmonautul rus Sergei Prokopyev a ''utilizat adeziv epoxidic pentru a astupa fisura identificată ca sursă de scurgere'', a indicat agenția spațială americană NASA în cadrul unui comunicat.

Ca răspuns la scurgerea de oxigen, controlorii de zbor din Moscova au crescut presiunea pe stație utilizând oxigen dintr-o navă cargo andocată la laboratorul orbital, a precizat NASA.

La bordul ISS se află, începând din 21 martie, astronauții americani Drew Feustel și Richard Arnold și cosmonautul rus Oleg Artemiev. Echipajul stației a fost completat începând din 8 iunie cu rusul Serghei Prokopiev, americanca Serena Aunon-Chancellor și germanul Alexander Gerst.

Stația Spațială Internațională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia și Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două țări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei și se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Șaisprezece țări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanțat în mare parte de Statele Unite și Rusia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău