Președintele venezuelean Nicolas Maduro propune petrol în schimbul vaccinurilor anti-COVID-19

  • 29 Martie 2021 09:54
Președintele venezuelean Nicolas Maduro propune petrol în schimbul vaccinurilor anti-COVID-19

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a propus ca țara sa să plătească pentru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus cu petrol, chiar dacă a oferit puține detalii despre cum ar funcționa o astfel de schemă, informează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Exporturile de țiței ale acestui stat membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele decenii de când Washingtonul a sancționat compania petrolieră de stat a Venezuelei, în 2019, suspendând exporturile venezuelene către SUA și descurajând mulți alți clienți să cumpere petrol din această țară.

Maduro a declarat că Venezuela încearcă să plătească vaccinurile din partea mecanismului COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) - mecanism ce oferă acces la vaccinuri pentru țările sărace - atât prin fondurile venezuelene din alte țări înghețate din cauza sancțiunilor, cât și prin transporturi de petrol.

"Venezuela are petroliere și are clienți care vor să cumpere petrolul nostru", a spus Maduro într-un discurs susținut la televiziunea de stat. "Suntem deja pregătiți pentru (schema) petrol în schimbul vaccinurilor, însă nu vom implora pe nimeni", a adăugat el.

Venezuela a primit doze de vaccin de la aliații săi Rusia și China. Guvernul și opoziția sunt în negocieri cu Organizația Panamericană pentru Sănătate (PAHO) asupra accesului Venezuelei la vaccinuri livrate prin mecanismul COVAX, însă guvernul de la Caracas a declarat săptămâna trecută că nu va accepta vaccinul AstraZeneca, unul dintre principalele seruri livrate prin COVAX în America Latină.

Washingtonul îl consideră pe Maduro - a cărui țară a intrat în colaps economic de când el a preluat puterea, în 2013 - drept un dictator care a manipulat alegerile prezidențiale din 2018 și care a încălcat drepturile omului prin persecuțiile declanșate împotriva disidenților.

La rândul său, Maduro susține că Washingtonul urmărește să-l înlăture de la putere printr-o lovitură de stat pentru a controla rezervele de petrol ale Venezuelei, cele mai mari din lume, potrivit unor estimări. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău