Președintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO și UE: „Nu putem sta la nesfârșit în sala de așteptare”

  • 16 Aprilie 2021 11:00
Președintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO și UE: „Nu putem sta la nesfârșit în sala de așteptare”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere ca țara sa să fie primită în NATO și UE, în fața amenințării ruse, și îi îndeamnă pe europeni să treacă de la vorbe la acțiuni, notează AFP, preluată de Agerpres. Zelenski se întâlnește vineri cu președintele francez Emmanuel Macron și va avea o videoconferință cu cancelarul german, Angela Merkel.

„Nu putem sta la nesfârșit în sala de așteptare a UE și NATO”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, publicat joi seară pe site-ul jurnalului.

„A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitați să aderăm la UE și NATO”, a adăugat el, denunțând o „agresiune violentă” a Rusiei împotriva țării sale.

„Este timpul să nu mai vorbim și să luăm decizii”

Volodimir Zelenski a lansat un apel mai ales omologului său francez, care se prezintă ca un campion al Uniunii Europene.

„Dacă UE și Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, trebuie să acționeze în consecință. Este timpul să nu mai vorbim și să luăm decizii”, a subliniat el.

Președintele ucrainean a deplâns, de asemenea, că omologul său francez are „relații mai bune” cu Vladimir Putin decât cu el. „Mai ales în acest moment, când Ucraina are nevoie într-adevăr de sprijin european”, a insistat el.

Tensiuni la granițele Ucrainei

De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulțit între Kiev și separatiștii proruși din Donbas (estul Ucrainei), în timp ce zeci de mii de soldați ruși au fost desfășurați în apropiere.

Ucraina se teme că Moscova încearcă să o forțeze să comită o eroare, încercând să justifice astfel o operațiune armată. La rândul său, Kremlinul susține că "nu amenință pe nimeni" și denunță în schimb „provocările” ucrainene și activitățile „amenințătoare” ale NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău