Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a vaccinat împotriva COVID-19 pentru a le da încredere ucrainenilor sceptici față de vaccin

  • 02 Martie 2021 16:41
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a vaccinat împotriva COVID-19 pentru a le da încredere ucrainenilor sceptici față de vaccin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a vaccinat marți cu prima doză de vaccin anti-COVID-19, în timpul unei deplasări pe linia frontului din estul țării, dorind astfel să-și încurajeze concetățenii, mulți reticenți față de vaccin, relatează AFP și Reuters.

''M-am vaccinat (...) pe linia frontului împreună cu soldații noștri'', a scris el pe Twitter, unde a postat și o fotografie din momentul vaccinării, subliniind că ''vaccinul ne va permite să trăim din nou fără restricții''.

''Nu există motive de teamă, eu sunt exemplul'', a scris Zelenski de asemenea pe Instagram și i-a îndemnat pe toți ucrainenii să se înscrie pe lista de așteptare pentru vaccin. Deocamdată, în Ucraina au acces la vaccinarea anti-COVID-19 numai militarii și personalul sanitar care tratează bolnavii infectați cu coronavirus.

Președintele Zelenski, care a fost el însuși infectat în noiembrie, dar fără să sufere complicații, a fost vaccinat într-un spital militar mobil la Severodonețk, în regiunea Lugansk, afectată începând din anul 2014 de conflictul armat cu separatiștii pro-ruși.

Ucraina a lansat miercurea trecută campania de vaccinare anti-COVID-19 și dispune deocamdată de un singur vaccin, cel al AstraZeneca, dar produs în India și comercializat sub numele de Covishield, din care a recepționat o primă tranșă de 500.000 de doze.

Mulți ucraineni rămân însă sceptici față de acest vaccin, mai ales din cauza locului său de producție, plus că în Ucraina au fost mai multe scandaluri în care guvernul a fost acuzat că a cumpărat vaccinuri de proastă calitate. Circa 47% dintre ucraineni nu doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit guvernului, care astfel are de dus o luptă contra scepticismului față de vaccinare.

Autoritățile de la Kiev își planificaseră inițial să înceapă campania de vaccinare la jumătatea lunii februarie cu vaccinul Pfizer/BioNTech achiziționat prin mecanismul COVAX gestionat de ONU, dar până în prezent nu s-a primit nimic.

Președintele Zelenski, al cărui guvern a respins achiziția vaccinului rusesc Sputnik V, le-a cerut liderilor europeni să trimită vaccinuri Ucrainei și altor state de la periferia UE ca gest de solidaritate și de acțiune ''politică și geopolitică''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău