Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

  • 16 Decembrie 2019 10:02
Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat duminică că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Dacă este necesar, putem închide Incirlik și putem închide Kurecik", numele celor două baze, a spus Erdogan într-un interviu acordat canalului tv pro-guvernamental A Haber.

Baza aeriană Incirlik găzduiește focoase nucleare americane. Situată în sudul Turciei, aceasta este utilizată de aviația americană în cadrul luptei împotriva grupării Stat Islamic din Siria. Baza Kurecik din sud-estul țării găzduiește o importantă stație radar a NATO.

Măsura de închidere a celor două baze ar fi luată ca răspuns la amenințările Statelor Unite cu sancțiuni împotriva Turciei și la o rezoluție separată a Senatului SUA care a recunoscut uciderea în masă a armenilor de acum un secol ca genocid comis de otomani. Votul a stârnit furia guvernului turc, care a considerat că această măsură a pus ''în pericol viitorul relațiilor bilaterale''. Erdogan a sugerat duminică că Turcia ar putea răspunde și cu rezoluții parlamentare care să recunoască drept genocid uciderea indigenilor americani din secolele trecute.

Ankara este expusă măsurilor punitive de la Washington pentru achiziționarea sistemelor de apărare S-400 rusești, în pofida avertismentelor americane, scrie AFP. Miercuri, Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului SUA a adoptat un proiect de lege susținut atât de democrați, cât și de republicani, care prevede sancțiuni draconice împotriva Turciei și liderilor săi în legătură cu sistemele S-400 și ofensiva din Siria. Relațiile dintre Turcia și Statele Unite, aliați în cadrul NATO, s-au deteriorat în ultimele luni din cauza acestei ofensive lansate de Ankara în Siria împotriva unei miliții kurde susținute de Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău