Președintele Turciei a ținut discursul despre cazul jurnalistului saudit și a prezentat o cronologie a asasinatului

  • 23 Octombrie 2018 13:35
Președintele Turciei a ținut discursul despre cazul jurnalistului saudit și a prezentat o cronologie a asasinatului

Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost plănuită cu zile înainte, a declarat președintele turc adresându-se parlamentarilor din partidul său de guvernământ.

 Recep Tayyip Erdogan a spus că a adunat dovezi clare pentru a arăta cum criticul saudit a fost ucis într-o crimă premeditată și "sălbatică". El a cerut, de asemenea, ca suspecții în această crimă să fie judecați în Istanbul, potrivit rador.ro. 

Digi24.ro scrie că liderul de la Ankara a oferit în fața parlamentarilor AKP și o cronologie a asasinatului:

- Jamal Khashoggi a intrat prima oară în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pe 28 septembrie, la ora 11:50, pentru o formalitate birocratică legată de căsătorie. Prin urmare, asasinii jurnalistului ar fi fost informați în legătură cu această vizită.

- Faptul că - imediat - unii dintre angajații consulatului au călătorit la Riad înseamnă că asasinatul a fost planificat în Arabia Saudită.

- Pe 1 octombrie, la 16:30, un grup de 3 persoane sosește la Istanbul cu un zbor charter, se cazează la un hotel, apoi se duce la consulatul Arabiei Saudite. 

- Între timp, o echipă a consulatului pleacă într-o misiune de recunoaștere în afara Istanbulului, în Pădurea Belgradului.

- Pe 2 octombrie, la 01:45, un alt grup de 3 persoane aterizează la Istanbul și se cazează la un hotel. 

- Un al treilea grup - format din 9 persoane -, inclusiv generali, sosesc la Istanbul cu un avion privat și se cazează într-un hotel.

- Cele 15 persoane ajung separat la consulatul din Istanbul între orele 09:50 și 11:00.

- Înainte de momentul crimei, hard disk-ul sistemului de monitorizare video este îndepărtat.

- Pe 2 octombrie, la primele ore ale zilei, Jamal Khashoggi ateriza în Istanbul cu un zbor de la Londra. La ora 13:08, jurnalistul pornește pe jos spre clădirea consulatului Arabiei Saudite. 

„De ce a fost o echipă de 15 saudiți în Turcia? La ordinul cui? De ce nu au deschis ușile consulatului pentru investigatori? De ce au fost atât de multe declarații contradictorii din partea saudiților? Cin este colaboratorul local care s-a descotorosit de trupul lui Khashoggi? Arabia Saudită trebuie să răspundă la aceste întrebări”, a declarat președintele turc, potrivit sursei citate. 

Arabia Saudită a recunoscut abia vineri că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulat, deși acesta dispăruse încă de pe 2 octombrie. Prințul moștenitor a negat că ar fi pus la cale asasinatul sau că ar fi știut despre acest plan, în timp ce ministrul saudit de Externe a numit moartea lui Khashoggi „o greșeală monumentală”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău