Președintele turc Recep Tayyip Erdogan promite ridicarea a două noi orașe cu construcții rezistente la cutremur

  • 19 Aprilie 2023 18:36
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan promite ridicarea a două noi orașe cu construcții rezistente la cutremur

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că, dacă va câștiga alegerile din luna mai, va construi două noi "orașe" cu construcții rezistente la cutremur și va limita creșterea Istanbulului, oraș cu 16 milioane de locuitori, cel mai mare din Europa, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

În Istanbul există circa 220.000 de clădiri cu risc seismic, având în total circa 1,5 milioane de locuințe sau birouri, a semnalat Erdogan, într-un interviu acordat postului public de televiziune TRT.

Această metropolă se află la numai aproximativ 10 kilometri de falia geologică din Marea Marmara, care a provocat în 1999 seismul catastrofic cu peste 17.000 de morți în zonele învecinate orașului Izmir, iar experții în seismologie cred că un nou seism puternic este probabil să survină acolo în următoarele decenii.

"Vom ridica nouă noi suburbii în Istanbul, cu un total de un milion de locuitori", iar acestea vor fi la periferia vestică și la cea estică a metropolei, pe terenuri cu risc seismic redus, a spus Erdogan.

Micul oraș ce va fi ridicat astfel la vest de Istanbul corespunde proiectului Canalului Istanbul, care va conecta Marea Neagră cu Marea Marmara printr-o cale navigabilă paralelă cu Bosforul și situată la circa 30 de kilometri de această strâmtoare naturală.

Proiectul acestui canal, anunțat în 2011, a fost completat în 2015 cu un plan urbanistic ce ar fi trebuit să fie finalizat în 2023, dar lucările încă nu au început și opoziția consideră proiectul lipsit de viabilitate economică.

Erdogan a insistat că ridicarea celor două noi orașe nu va însemna creșterea populației în zona metropolitană a Istanbulului. "Nu va veni populație nouă la Istanbul, nu o vom permite. Ceea ce vom face este să distribuim populația din centrul orașului, din zona de risc, către periferie, unde riscul este mai mic", a explicat președintele turc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău