Președintele Trump nu exclude întreruperea relațiilor economice cu Beijingul

  • 19 Iunie 2020 09:02
Președintele Trump nu exclude întreruperea relațiilor economice cu Beijingul

Președintele Donald Trump nu exclude întreruperea oricăror relații cu Beijingul, inclusiv a celor economice, într-un context tensionat al raporturilor bilaterale, transmit AFP și Reuters.

"Statele Unite mențin, desigur, o opțiune politică, cu mai multe condiții, de a tăia toate legăturile cu China", a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Trump a încercat prin aceste afirmații să modereze observațiile reprezentantului pentru comerț Robert Lighthizer din timpul audierilor sale în Congres, referitoare la relația Washingtonului cu Beijingul.

Lighthizer, artizanul acordului economic semnat de SUA și China în ianuarie, a avut o intervenție pozitivă și optimistă în fața congresmenilor, repetând că autoritățile chineze își vor respecta angajamentele, în special cele privind achiziționarea masivă de produse agricole americane. Oficialul american și-a susținut afirmațiile cu cifre, dând exemplul unor achiziții recente, în special de bumbac, în valoare de un miliard de dolari.

Ideea întreruperii relațiilor bilaterale "era o opțiune politică acum câțiva ani, dar nu cred că este o politică sau o opțiune rezonabilă în acest stadiu", a declarat Lighthizer.

Încă de la jumătatea lunii mai președintele Donald Trump a amenințat cu ruperea oricărei relații cu țara asiatică și a dat asigurări că nu mai dorește să vorbească cu președintele chinez Xi Jinping.

Fricțiunile din relația bilaterală au avut o influență negativă asupra economiei chineze și i-au afectat serios pe fermierii americani. Semnarea unui acord era menit să stimuleze economiile celor două țări, dar pandemia COVID-19 a lovit serios economia SUA ca urmare a încetării activității în mai multe sectoare economice.

Cu o populație intrată progresiv în carantină la jumătatea lunii martie și prin închiderea unor întregi sectoare economice precum industria hotelieră și a restaurantelor, SUA au intrat în recesiune. În plus, aproape 46 de milioane de americani au devenit șomeri de la jumătatea lunii martie, în condițiile în care rata șomajului ajunsese la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani înainte de pandemie.

Donald Trump, care candidează pentru un al doilea mandat de președinte al SUA, promova ca principale atuuri în cursa pentru realegerea sa o creștere economică solidă în comparație cu alte economii avansate și o rată bună de ocupare a locurilor de muncă. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău