Președintele Timofti își încheie mandatul. Cine rămâne în fruntea statului

  • 23 Martie 2016 08:58
Președintele Timofti își încheie mandatul. Cine rămâne în fruntea statului

Președintele Nicolae Timofti își încheie astăzi mandatul de patru ani, dar va rămâne în funcție până la alegerea unui nou șef al statului.

Nicolae Timofti a depus jurământul la 23 martie după ce cu o săptămână mai devreme a fost ales în funcție de către Parlament la capătul unei crize care a durat aproape trei ani.

Fost judecător, președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, Timofti a obținut pe data de 16 martie 2012, în Parlament, 62 de voturi ale deputaților, cu unul mai mult decât ar fi avut nevoie. Decisive atunci s-au dovedit a fi voturile a trei deputațisocialiști, în frunte cu Igor Dodon. Alegerea lui Nicolae Timofti s-a produs în contextul unei crize politice care dura de aproape trei ani, timp în care două parlamente au fost dizolvate pentru că nu au putut alege șeful statului. În caz de eșec, Republica Moldova ar fi intrat din nou în alegeri anticipate și în 2012. Alegerea lui Nicolae Timofti a pus capăt unei perioade-record, de 917 zile, timp în care Republica Moldova nu a avut președinte.

Având în vedere că a fost ales de parlament, Nicolae Timofti a fost o soluție de compromis și, în calitatea sa de președinte, a depins în mod constant de modul cum s-au raportat partidele la domnia sa, consideră analistul politic de la București Iulian Chifu. Expertul a opinat, într-o intervenție pentru Radio Chișinău, că Nicolae Timofti a făcut ce a putut depinde de el, în conformitate cu prerogativele oferite de Constituție.

”Din punctul eu de vedere a fost un președinte decent, care și-a respectat mandatul, care a avut un rol important în momentul deciziei pentru ultima formulă de guvern, în pragul unor alegeri anticipate  care ar fi putut declanșa instabilitatea în Republica Moldova. Deci și-a asumat un rol direct. În egală măsură cred că poziția sa politică a fost sub-utilizată de către partidele politice”, a declarat Iulian Chifu.

Principala realizare a lui Nicolae Timofti fost că prin acțiunile sale nu a provocat tensiuni politice, consideră analistul politic Anatol Țăranu. În același timp, el a menționat că Nicolae Timofti este criticat pentru că nu a intervenit mai mult în viața politică. Anatol Țăranu a remarcat acțiunile în domeniul politicii externe ale lui Nicolae Timofti, în special apărarea poziției Republicii Moldova în raport cu Federația Rusă și îmbunătățirea relațiilor cu România.

”Nu a ezitat să apere cu demnitate poziția Republicii Moldova și nu s-a sfiit să o facă în fața președintelui Putin. În același timp, președintele Timofti în permanență a subliniat atașamentul Republicii Moldova față de valorile europene, dar și față de cele românești”, a declarat Anatol Țăranu.

Mandatul lui Nicolae Timofti expiră la 23 martie și, potrivit Constituției, va continua să-și exercite funcțiile până la depunerea jurământului de către viitorul președinte, care conform deciziei Curții Constituționale, va fi ales prin vot direct, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Scrutinul ar urma să se desfășoare pe parcursul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău