Președintele țării prezintă raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani

  • 26 August 2020 17:07
Președintele țării prezintă raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat astăzi, 26 august, raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani, transmite IPN.

La capitolul statalitate, neutralitate și integritate, președintele punctează stabilirea zilei de 2 februarie drept Zi a statalității Moldovei și declararea anului 2018 drept Anul lui Ștefan cel Mare, Domnitor al Moldovei. De asemenea, a fost elaborat, în 2018, un nou conținut al manualelor de istorie (Istoria Moldovei) pentru clasele a V-a, a VI-a și a X-a din toate instituțiile de învățământ din țară, a notat Igor Dodon.

Ceea ce ține de sfera socială, președintele susține că, la inițiativa sa, în anul 2020 a fost modificată Legea bugetului asigurărilor sociale în scopul alocării celui de-al doilea suport de 700 de lei pensionarilor cu pensia de până la 3 000 lei, majorarea cu 10% a salariilor personalului încadrat în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală începând cu 1 aprilie 2020 pentru circa 50 000 de salariați, acordarea ajutorului unic în valoare de 16 000 de lei bugetarilor care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie de luptă.

Raportul punctează și acordarea ajutorului de șomaj unic în cuantum de 2 775 lei, pentru perioada stării de urgență, titularilor patentei de întreprinzător, acordarea aceluiași ajutor de șomaj unic persoanelor, inclusiv celor revenite de peste hotare, înregistrate cu statut de șomer la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, chiar dacă nu au stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de ajutor de șomaj.

La capitolul economie și infrastructura, Igor Dodon remarcă aprovizionarea cu apă a localităților din țară (program administrat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și de Fondul Ecologic Național), iluminarea stradală (program care include reabilitarea și construcția sistemelor de iluminat public în localitățile rurale ale Republicii Moldova), salubrizarea și lichidarea gunoiștilor neautorizate (program gestionat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin intermediul Fondului National de Dezvoltare Regională și a Fondului Ecologic Național).

Igor Dodon își trece pe lista realizărilor finalizarea proiectelor de aprovizionare cu gaze a localităților (program investițional pentru anul 2020, realizat doar de către SA Moldovagaz, care prevede investiții în construcția gazificării în 56 de localități din 30 raioane), reparația drumurilor publice. Potrivit lui, în Program au fost încadrate, pentru prima data, toate primăriile din țară, fără a face vreo diferențiere.

Igor Dodon a menționat și obținerea dreptului de a efectua exporturi pe piața Federației Ruse, începând cu 30 ianuarie anul curent, pentru încă 205 companii din Republica Moldova producătoare de fructe și legume. Precum și acordarea de către Federația Rusă, în decembrie 2019, a unei cote suplementare de 1 000 de autorizații pentru efectuarea transportului bilateral/tranzit de mărfuri. Pentru anul 2020 Republica Moldova a primit 16 000 de autorizații de transport. Potrivit raportului, anularea taxelor vamale la import pe piața Federației Ruse a permis economisirea a circa 300 milioane de lei doar în anul 2019.

Igor Dodon precizează că în vizitele de lucru și cele oficiale a călătorit doar cu rutele avia ordinare, în bugetul de stat au fost returnate alocații financiare în sumă de 5,5 milioane lei rezultate din neoperarea rutelor charter.

Raportul de activitate al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru perioada de 3,5 ani conține 40 de pagini. Textul integral poate fi accesat online.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău