Președintele SUA a avertizat Marea Britanie să nu pună în pericol pacea din Irlanda de Nord

  • 10 Iunie 2021 09:18
Președintele SUA a avertizat Marea Britanie să nu pună în pericol pacea din Irlanda de Nord Foto: BBC

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis joi un avertisment post-Brexit dur, în cadrul întrevederii sale cu premierul britanic, Boris Johnson, cruia i-a cerut să prevină o dispută cu Uniunea Europeană prin punerea în pericol a păcii fragile din Irlanda de Nord, scrie Rador.

În prima sa vizită oficială în străinătate de la preluarea mandatului, Joe Biden s-a întâlnit cu premierul Johnson în stațiunea Carbis Bay de pe litoralul englez, înaintea summitului G7 de vineri, a summitului NATO de luni, a summitului SUA-UE de marți și a întrevederii cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care va avea loc miercuri la Geneva.

Joe Biden i-a transmis lui Boris Johnson un mesaj incomod: încetați să mai inflamați negocierile de divorț cu UE prin subminarea acordului de pace mediat de SUA în 1998 și cunoscut sub numele de Acordul din Vinerea Mare, document care a pus capăt celor trei decenii de vărsări de sânge din Irlanda de Nord.

"Președintele Biden a exprimat extrem de limpede credința sa solidă că Acordul din Vinerea Mare este un fundament al coexistenței pașnice în Irlanda de Nord. Orice demers de a-l pune în pericol sau de a-l submina nu va fi întâmpinat cu bunăvoință din partea SUA", a declarat consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care a refuzat să expliciteze care sunt acțiunile premierului Boris Johnson de subminare a păcii în Irlanda de Nord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău