Președintele Senatului de la București: România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei

  • 24 Aprilie 2018 13:40
Președintele Senatului de la București: România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat, în perioada 23-24 aprilie, la Conferința Președinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, desfășurată la Tallinn, Republica Estonia, prilej cu care a afirmat că România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Senatului, transmis marți către AGERPRES, la această reuniune, la care au luat parte peste 40 de președinți din parlamentele naționale, precum și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, România a fost reprezentată de două delegații conduse de către președinții celor două Camere ale Parlamentului. „În cadrul dezbaterilor, președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut o alocuțiune în care a subliniat că România participă activ, atât la nivel parlamentar, cât și la nivel executiv, la dezbaterea privind viitorul proiectului european, atât în cadrul discuțiilor în format UE27, dar și în contacte bilaterale cu statele membre UE. România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei - politică, economică, socială - fără segregări între membrii săi, pe criterii regionale, politici economico-financiare și sociale", informează comunicatul.

În ceea ce privește exercitarea de către România a președinției Consiliului UE în 2019, președintele Senatului a afirmat că România va acționa ca partener activ și constructiv, promovând o abordare unitară. Președinția României la Consiliul UE va urmări ca politicile Uniunii Europene să se raporteze în permanență la principiul solidarității, ca valoare comună a UE, subliniind importanța reîntoarcerii la fundamentele construcției europene pentru a reclădi încrederea cetățenilor.

De asemenea, președinții celor două Camere ale Parlamentului României au semnat, împreună cu președinții Parlamentului Finlandei și Parlamentului Croației, Declarația de cooperare a viitorului Trio prezidențial al Consiliului UE. Aceasta cuprinde prevederi de substanță cu privire la facilitarea cooperării, comunicării și a schimburilor de bune practici atât la nivel politic, cât și la nivelul administrațiilor parlamentelor din cadrul Trio-ului.

Conferința s-a axat pe doua subiecte principale: viitorul Uniunii Europene și dimensiunea de securitate și apărare a UE. Participanții au subliniat că Uniunea Europeană se confruntă cu anumite provocări, dar acest fapt creează oportunitatea de a adopta reforme necesare pentru reliefarea rolului pe care îl deține UE în depășirea acestora.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău