Președintele României, Klaus Iohannis se întâlnește cu Donald Trump, la Washington

  • 20 August 2019 08:48
Președintele României, Klaus Iohannis se întâlnește cu Donald Trump, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi primit marți, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA.

Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14,00 (21,00 ora României), unde va fi întâmpinat de președintele SUA, Donald Trump, și va semna în Cartea de Onoare.

După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi președinți, urmate de discuții cu participarea membrilor delegațiilor oficiale.

Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când președinții Trump și Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017.

Vizita la Washington a președintelui Iohannis vine în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de apartenență la NATO, după cum preciza recent Casa Albă.

Săptămâna trecută, într-o întâlnire informală cu jurnaliștii, președintele Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuție cu omologul american se vor număra securitatea energetică și programul Visa Waiver.

'Este o întâlnire pe care am dorit-o și eu și președintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate și reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO și alocarea a 2% din PIB, relația economică aflată în creștere, relația pe energie. Vor fi și discuții în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan și chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile', spunea șeful statului.

'Energia este și sensibilă, și importantă. Securitatea energetică ține de securitatea națională', sublinia Iohannis care a susținut că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. Președintele menționa că România își dorește ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

De asemenea, șeful statului anunța că dorește să discute cu președintele Trump și despre efectivele de militari americani din România, precizând că țara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulți militari din SUA.

Klaus Iohannis va reitera, cu acest prilej, invitația adresată lui Donald Trump de a vizita România.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău