Președintele României, Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării, încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României / video

  • 30 Noiembrie 2023 18:59
Președintele României, Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării, încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României / video

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis succes în activitate noului șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, subliniind că mandatul acestuia trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României și în creșterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societății noastre, garantul independenței, suveranității și unității statului, al integrității teritoriale a țării și al democrației constituționale, relatează Agerpres. Noul șef al Statului Major General de la București, generalul Gheorghiță Vlad, a subliniat că evoluția Armatei române este ancorată în "triada națională de securitate", apartenența la Alianța Nord-Atlantică, la Uniunea Europeană, precum și Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

Președintele român a participat, joi, la ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, eveniment desfășurat pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare "Carol I".

"Domnule general - locotenent Gheorghiță Vlad, preluați astăzi mandatul de șef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic și dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări și de a menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe a Armatei României și nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri și amenințări, în continuă evoluție. (...) Domnule șef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României și în creșterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societății noastre, garantul independenței, suveranității și unității statului, al integrității teritoriale a țării și al democrației constituționale.Vă felicit pentru numirea în această funcție de mare răspundere și vă doresc mult succes", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naționale de apărare, inclusiv prin acțiuni de cooperare industrială."Avem în derulare și în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB .Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naționale de apărare, inclusiv prin acțiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în țară o parte mai mare din muniția și tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică și credibilă, adaptată noilor provocări de securitate", a declarat Iohannis.

El punctat faptul că se impune și o atenție permanentă pentru asigurarea unor condiții bune de pregătire profesională a angajaților MApN.

"Personalul militar și civil care-și desfășoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă și, de aceea, se impune o atenție permanentă pentru asigurarea unor condiții bune de pregătire profesională și, totodată, trebuie luate măsuri pentru creșterea atractivității profesiei militare", a declarat Iohannis.

În context, președintele României l-a felicitat pe generalul Daniel Petrescu, pentru modul în care a asigurat conducerea Statului Major al Apărării și pentru realizările obținute în mandatul său, în care s-a confruntat cu două crize majore, cea sanitară, determinată de pandemia de COVID-19, și cea de securitate, generată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care a evidențiat clar importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

"În acest mediu impredictibil și dificil, Armata României, alături de aliați și parteneri, a acționat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare și apărare credibile pe Flancul Estic al NATO și pentru sprijinirea Ucrainei. Consolidarea prezenței aliate pe teritoriul național și operaționalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinațional a condus la creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei", a declarat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că toate eforturile depuse de Armata României, precum și de celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității și apărării au contribuit la consolidarea profilului țării noastre de furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și aliat.

La ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Apărării au mai participat, alături de alte oficialități, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
11,07
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău