Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova

  • 18 Februarie 2022 13:19
Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 18 februarie, o întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE – Uniunea Africană de la Bruxelles, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice și extinderea spațiului Schengen.

„M-am bucurat să o întâlnesc pe președinta Parlamentul European, Roberta Metsola. Am discutat despre situația actuală de securitate din regiunea noastră și despre modul în care putem sprijini Ucraina. Este la fel de important să continuăm sprijinul UE pentru Republica Moldova”, a scris șeful statului, pe Twitter.

Mai mult, președintele României s-a pronunțat pentru continuarea cooperării strânse cu Parlamentul European pe dosarele relevante de pe agenda europeană, în vederea identificării unor soluții pragmatice, echilibrate și consensuale.

Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spațiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziția cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării țării noastre.

De asemenea, președintele României a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securității din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanța menținerii unității și solidarității statelor membre UE, dar și a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme și credibile în vederea detensionării situației de la granița estică a Ucrainei, inclusiv sancțiuni.

Președintele României a reiterat importanța susținerii active, inclusiv prin asistență financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova și a eforturilor Președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău de a continua reformele.

La rândul său, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu România pe dosarele de interes comun și, totodată, a reafirmat susținerea sa și a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău