Președintele României a primit Premiul Carol al IV-lea. „Trăim timpuri decisive pentru destinul Uniunii Europene”

  • 04 Iunie 2022 14:51
Președintele României a primit Premiul Carol al IV-lea. „Trăim timpuri decisive pentru destinul Uniunii Europene”

Președintele României Klaus Iohannis a primit astăzi Premiul European Carol al IV-lea al Asociației Germanilor Sudeți, într-o ceremonie care a avut loc la Hof, în Germania. UE este unită în jurul valorilor sale fondatoare în care România și românii cred cu toată puterea: libertate, democrație, stat de drept, solidaritate, cooperare și respect reciproc, a spus președintele român în discursul rostit după decernarea premiului.

„Acest premiu mă onorează în mod deosebit și îl primesc în numele cetățenilor români care mi-au acordat încrederea pentru două mandate ca Președinte al României și care au demonstrat în cei 15 ani de la aderarea țării mele la Uniunea Europeană, zilnic, implicarea lor pentru unitatea și solidaritatea europeană”, a spus Iohannis, potrivit DIGI24.

Asociația Germanilor Sudeți a decis în anul 2020 să acorde acest premiu președintelui Klaus Iohannis, ca o recunoaștere a meritelor sale în ceea ce privește înțelegerea și cooperarea dintre popoarele și țările Europei Centrale. Ceremonia nu a putut fi organizată atunci, din cauza pandemiei COVID, așa că a fost reprogramată pentru 4 iunie 2022, dată la care se sărbătorește și Ziua Germanilor Sudeți.

„În acest an, aniversăm trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Statele noastre au o relație strategică, definită de încredere și respect pentru principiile și valorile Uniunii Europene, iar acest Tratat stă la baza unei îndelungate și fructuoase cooperări”, a spus președintele.

„Una dintre cele mai importante valori pe care le împărtășim și care reprezintă un pilon al marii noastre comunități europene este pacea. Prin războiul declanșat împotriva Ucrainei, Federația Rusă atacă, de fapt, principiile democratice care stau la temelia societăților noastre.

De aceea, salut decizia dumneavoastră de a acorda Premiul Carol al IV-lea pentru anul 2022 Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Poporul ucrainean, pe care Domnia sa îl reprezintă cu onoare și curaj, a devenit un simbol al luptei pentru libertate și demnitate și al dreptului popoarelor de a-și decide suveran calea de dezvoltare”, a continuat șeful statului.

„Astăzi suntem aici, împreună, ca să reafirmăm cu tărie faptul că Uniunea Europeană este unită în jurul valorilor sale fondatoare, în care România și românii cred cu toată puterea: libertate, democrație, stat de drept, solidaritate, cooperare și respect reciproc.

Premiul Asociației dumneavoastră este acordat pentru încurajarea înțelegerii și a cooperării popoarelor și statelor Europei Centrale. Prin aceasta, el reprezintă în sine un simbol pentru o Europă a libertății și a păcii, valori atât de periclitate în aceste zile, pe care noi toți suntem chemați să le apărăm”, a mai spus Iohannis.

„Germani sudeți cunosc foarte bine lecțiile învățate din istorie și știu că dialogul, înțelegerea reciprocă și cunoașterea istoriei comune sunt bazele unei dezvoltări armonioase. Pentru noi, românii, persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă un bogat patrimoniu de cultură, tradiție și valori, a căror protecție și dezvoltare, cu implicarea nemijlocită a majorității, sunt esențiale pentru atingerea potențialului real al societăților noastre”, a adăugat președintele.

„Acum, când securitatea europeană este pusă la grea încercare în Estul continentului, noi am găsit, în cadrul Uniunii Europene și al comunității de valori din care facem parte, hotărârea și puterea de a vorbi cu o singură voce. Împreună cu aliații noștri transatlantici, apărăm valorile noastre comune.

O spun cu convingerea că numai o Uniune Europeană puternică, angajată și influentă poate să contribuie decisiv la rezolvarea problemelor actuale în sfera securității, a apărării, a energiei și a protecției mediului.

Reacția Europei la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și la criza umanitară, generată de această agresiune sângeroasă, arată că europenii își unesc forțele pentru a ajuta la nevoie. Am reacționat solidar, cu curaj și în același timp cu compasiune”, a continuat el.

„Sprijinul oferit de țara noastră pentru poporul ucrainean greu încercat, pentru toți cei care caută refugiu din calea războiului, s-a manifestat în România prin solidaritatea și spiritul umanitar al cetățenilor, intervenția integrată și rapidă a autorităților, a societății civile. Peste 1 milion de ucraineni au venit la noi, iar toți cei care au decis să rămână sunt sprijiniți prin accesul la locuri de muncă, școală, sănătate. Peste 30.000 de copii ucraineni sunt integrați în sistemul de învățământ românesc”, a spus Iohannis.

„Trăim timpuri decisive pentru destinul Uniunii Europene. Prioritățile noastre de acțiune viitoare și europeană trebuie să fie pragmatice, pentru a putea răspunde astfel eficient și adecvat așteptărilor dumneavoastră, ale cetățenilor noștri, fie că se află în România, Germania sau în altă parte a Europei.

La un deceniu și jumătate de la aderare, România participă activ cu soluții, în beneficiul Europei, prin experiența și expertiza câștigate în procesul său de consolidare democratică. Românii se identifică pe deplin cu Uniunea Europeană, ca proiect politic, economic și social care a contribuit decisiv la modernizarea țării noastre.

Avem cu toții responsabilitatea, de a susține acest proiect, pentru că rămâne singura cale care poate să asigure, pe termen lung, o Europă a păcii, prosperă, eficientă, stabilă și sigură”, a încheiat președintele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău