Președintele Poloniei: Marcarea a 30 de ani de la independența R.Moldova este un moment istoric. Dorim să vă sprijinim în realizarea aspirațiilor europene

  • 26 August 2021 16:57
Președintele Poloniei: Marcarea a 30 de ani de la independența R.Moldova este un moment istoric. Dorim să vă sprijinim în realizarea aspirațiilor europene

Președintele Maia Sandu a declarat că a avut o discuție „bună și deschisă” cu omologul său polon, Andrzej Duda, iar intensificarea contactelor este un semnal bun, care arată că relațiile dintre R. Moldova și Polonia sunt în ascensiune.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că R. Moldova apreciază susținerea fermă a Poloniei față de aspirațiile europene ale R. Moldova. „Solidaritatea de care dă dovadă Polonia pe parcursul ultimului deceniu, de la lansarea Parteneriatului Estic, indiferent de evoluțiile de la Chișinău, este un simbol de prietenie și deschidere față de Republica Moldova”, a declarat președintele. 

Maia Sandu a discutat cu Andrzej Duda și despre oportunitatea participării Republicii Moldova în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, pentru a se integra mai mult în rețelele de infrastructură europene. „Experiența de dezvoltare a Republicii Polone este extrem de utilă pentru țara noastră. Dorim să învățăm din bunele practici ale Poloniei în doemeniul dezvoltării regionale și agricuturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice. Am discutat despre proiecte concrete de colaborare. Sunt sigură că având un Guvern stabil, vom putea valorifica aceste oportunități”, a mai spus Maia Sandu. 

La rândul său, președintele Poloniei a afirmat că aniversarea a 30-a de la independența Republici Moldova este un moment istoric. El a mai menționat că Polonia este gata să ajute R. Moldova în implementarea reformelor, lupta împotriva corupției, funcționarea instituțiilor de stat și a economiei, valorificând experiența pe care a acumulat-o pe parcursul anilor. „Dorim să vă sprijinim în realizarea aspirațiilor europene. Suntem parte a Uniunii Europene de 17 ani și dorim ca visul societății din R. Moldova să se îndeplinească. Aș dori ca R. Moldova să devină membru al Inițiativei celor Trei Mari. Este important să consolidăm securitatea în regiune și nu numai la cea militară, dar și și cea energetică. Suntem gata să împărtășim experiența noastră și să vă ajutăm”, a subliniat președintele Poloniei. 

Menționăm că Andrzej Duda a sosit astăzi la Chișinău pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Independenței. De asemenea, mâine sunt așteptați în R. Moldova președintele României, Klaus Iohannis și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău