Președintele Parlamentului European evidențiază nevoia de curaj pentru a reforma Europa: Progresul european a fost posibil datorită unor soluții îndrăznețe

  • 09 Mai 2023 16:34
Președintele Parlamentului European evidențiază nevoia de curaj pentru a reforma Europa: Progresul european a fost posibil datorită unor soluții îndrăznețe

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a evidențiat nevoia de curaj pentru a reforma Uniunea Europeană pentru ca lumina să ”strălucească și mai puternic”.

Acesta a avut o intervenție în cadrul dezbaterii ”Aceasta este Europa”, desfășurată în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară pentru a asculta, printre altele, viziunea cancelarului german, Olaf Scholz, despre reformarea Europei, invitat să o prezinte de 9 mai.

„De Ziua Europei, această zi încărcată de simbolism, istorie și a viitorului, îl salutăm pe cancelarul german, Olaf Scholz. <<Pacea în lume nu poate fi asigurată fără eforturi inspirate proporționale cu pericolele care o amenință>> – așa începe declarația prezentată de Robert Schuman pe 9 mai 1950. Aceasta este actuală și astăzi”, a amintit Metsola de evenimentul istoric care a fondat ceea ce astăzi poartă numele de Uniunea Europeană, un ”proiect fără precedent al reconcilierii bazat în mod fundamental pe solidaritate”, un ”proiect care aduce oamenii împreună fără a încerca să îi uniformizeze, un proiect care a aprins lumina care a străpuns Cortina de Fier și zidurile de beton”, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Președintele Parlamentului European a mai spus că Ziua Europei reprezintă o mărturie a forței creatoare atunci când ”ne unim” și ”ne amintește de responsabilitatea pe care o avem pentru a continua să mergem înainte”.

Ea este conștientă că Uniunea ”nu este perfectă” și că ”mulți împărtășesc frustrările noastre față de unele dintre procesele noastre”.

„Declarația Schuman, Uniunea noastră europeană, a necesitat curaj. Schimbarea necesită curaj. Uniunea Europeană nu este perfectă, știu că mulți împărtășesc frustrările noastre față de unele dintre procesele noastre. Dar pilonii fundamentali ai speranței, ai posibilității, ai libertății, democrației și statului de drept fac ca acest proiect politic să fie unic. Nu putem lua de bun ceea ce reprezentăm, ceea ce am realizat – și ceea ce trebuie să realizăm în continuare. Trebuie să continuăm să evoluăm. Progresul european a fost posibil datorită unor soluții îndrăznețe. Și va fi nevoie de soluții mai îndrăznețe în continuare”, a evocat Roberta Metsola.

Ea și-a exprimat convingerea că UE se poate baza pe Germania, ”un stat membru care dă dovadă de un un angajament de nezdruncinat față de îmbunătățirea Europei”.

Aceasta a profitat de prezența lui Olaf Scholz pentru a-i mulțumi pentru sprijinul acordat Ucrainei, pentru contribuția țării sale la ”construirea noii arhitecturi de securitate a UE, pentru că Germania promovează noile tehnologii, pentru că Germania apără drepturile omului, cum ar fi drepturile femeilor și bărbaților din Iran, și pentru multe altele”.

”Domnule cancelar, ați spus: <<Avem toate motivele să fim mai optimiști în ceea ce privește viitorul nostru>>. Acesta este spiritul care trebuie să ne conducă înainte. Trebuie să ne reformăm. Să anticipăm schimbarea, nu să suferim. Trebuie să găsim din nou acel curaj care a stat la baza Declarației Schuman. Trebuie să ajutăm ca această lumină să continue să strălucească mai puternic. Știm că suntem mult mai puternici atunci când suntem împreună. Și ne vom uita la Germania – ca și la toate statele membre – pentru a ne ajuta să ne reformăm și să ne pregătim viitorul european. Uniunea Europeană contează. Merită”, a conchis președintele Parlamentului European.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău