Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru funcția de secretar general al NATO

  • 12 Martie 17:14
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru funcția de secretar general al NATO

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, marți seară, că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, spunând că Europa de Est are o contribuție valoroasă în cadrul alianței nord-atlantice.

Marți, în timpul declarațiilor comune cu președintele Muntenegrului, Iohannis a fost întrebat dacă vizează o poziție europeană sau la NATO. „În ce privește NATO, știți că voi face o declarație puțin mai târziu, astăzi, la ora 17.00, și o să vă spun mai multe atunci, dar nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte”, a răspuns Iohannis.

Iohannis ar urma să își încheie mandatul de președinte în 21 decembrie 2024, scrie Hot News.

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.ro surse oficiale, în 22 februarie. Informația a venit în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Administrația prezidențială nu a comentat atunci legat de acest demers. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori. De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău