Președintele Jair Bolsonaro le cere brazilienilor să meargă să filmeze în spitale

  • 13 Iunie 2020 09:45
Președintele Jair Bolsonaro le cere brazilienilor să meargă să filmeze în spitale

Președintele Braziliei, care consideră exagerată pandemia de coronavirus, nu a mers niciodată în spitalele din țara ca să-i vadă pe bolnavi sau pe medicii care luptă cu epidemia. În schimb, Jair Bolsonaro a provocat un val de indignare după ce a cerut joi seară populației să meargă să filmeze în spitale pentru a verifica gradul de ocupare.

„Potrivit informațiilor mele, mă înșel poate, practic nimeni nu și-a pierdut viața din lipsa unui aparat de ventilație mecanică sau a unui pat la terapie intensivă”, a motivat președintele de extremă dreapta.

„Ar fi bine să mergeți la un spital din apropiere (...) și să găsiți un mijloc de a intra pentru a filma”, a declarat șeful statului în timpul transmisiunii sale săptămânale live pe Facebook, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Mulți oameni o fac deja, dar este nevoie de și mai mulți, pentru a arăta dacă paturile sunt ocupate sau nu”, a adăugat el, explicând că înregistrările video publicate pe rețelele sociale vor fi „filtrate”, apoi analizate de poliție sau de serviciile de informații.

De la începutul pandemiei, cifrele oficiale au indicat în anumite momente o ocupare de peste 95% a paturilor de la terapie intensivă în numeroase state, chiar dacă această rată a scăzut în ultimele zile la Rio de Janeiro și Sao Paulo, unde a început o redeschidere graduală a magazinelor.

Jair Bolsonaro, în război cu guvernatorii care au luat măsuri de restricție

„Dacă Bolsonaro ar fi la înălțimea funcției sale, dacă nu ar fi atât de disperat, ar ști că nu este nevoie să trimită oamenii să invadeze spitalele (...) Dacă vrea să viziteze spitalele noastre, i le voi arăta eu însumi”, a reacționat pe Twitter Flavio Dino, guvernator al statului Maranhao (nord-est).

„Când Jair Bolsonaro le cere susținătorilor săi să invadeze spitalele sub pretextul de a filma paturile, el pune vieți în pericol cu impunitate”, a afirmat și deputatul de stânga Paulo Fernando dos Santos.

Curbele pandemiei sunt în plină creștere în Brazilia, care a depășit pragurile de 40.000 de morți și 800.000 de contaminări.

Jair Bolsonaro este angajat într-o dispută cu guvernatorii statelor care au luat măsuri de restricție, militând pentru reluarea activităților economice în numele păstrării locurilor de muncă. Săptămâna trecută, guvernul a fost foarte criticat pentru că a difuzat bilanțuri oficiale trunchiate privind decesele și cazurile confirmate de COVID-19. Ministerul Sănătății a dat înapoi în cele din urmă marți, după ce un judecător al Curții Supreme a ordonat publicarea statisticilor despre pandemie în integralitatea lor.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău