Președintele Italiei a dizolvat Parlamentul, declanșând alegeri anticipate. Acestea ar urma să aibă loc pe 25 septembrie

  • 22 Iulie 11:27
Președintele Italiei a dizolvat Parlamentul, declanșând alegeri anticipate. Acestea ar urma să aibă loc pe 25 septembrie

Președintele italian, Sergio Mattarella, a dizolvat Parlamentul, fapt ce declanșează alegeri anticipate, ce ar urma să aibă loc pe 25 septembrie, anunță Euronews.

Decizia vine la scurt timp după ce premierul Mario Draghi, economist și fost șef al Băncii Centrale Europene, și-a înaintat demisia ca urmare a pierderii sprijinului a trei partide importante din coaliția sa, Mișcarea 5 Stele (M5S), Liga și Forza Italia, scrie Calea Europeană.

”Guvernul și-a prezentat demisia. I-am mulțumit lui Draghi și miniștrilor pentru angajamentul lor în aceste 18 luni”, a declarat Mattarella la Palatul Quirinale.

Mario Draghi, care va conduce un guvern minoritar până la alegeri, pare să își fi păstrat un larg sprijin din partea populației, chiar dacă l-a pierdut pe cel politic, mulți dintre oameni cerându-i să rămână în funcție.

Italia, puternic afectată de pandemia de COVID-19, așteaptă să pună în aplicare Planul Național de Redresare și Reziliență, într-o perioadă cu inflație ridicată și incertitudine economică ca urmare a războiului rus din Ucraina.

Mattarella a cerut ca această criză politică să fie rezolvată cât mai curând posibil pentru a garanta ”colaborarea tot mai necesară la nivel european și internațional”.

Favoritul clar al scrutinului ce ar urma să aibă loc pe 25 septembrie, al doilea în patru ani, este coaliția zisă ”de centru-dreapta”, care reunește Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, și extrema-dreaptă reprezentată de Liga lui Matteo Salvini și de Fratelli d’Italia, potrivit Agerpres.

Fratelli d’Italia, partid post-fascist prezidat de Giorgia Meloni, conduce în intențiile de vot, cu aproape 24%, urmat de Partidul Democrat (22%) și de Liga (14%), conform unui sondaj realizat de institutul SWG pe 18 iulie. Forza Italia ar întruni 7,4% din voturi, iar M5S 11,2%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău