Președintele iranian: Washingtonul este cel care trebuie să adopte ''un comportament normal'' înainte de orice dialog

  • 03 Iunie 2019 18:15
Președintele iranian: Washingtonul este cel care trebuie să adopte ''un comportament normal'' înainte de orice dialog

Președintele iranian Hassan Rouhani a trimis mingea în terenul SUA, estimând că acestea trebuie să adopte un "comportament normal" înaintea oricărui dialog, informează luni AFP,citata de Agerpres.

"Partea care a părăsit masa negocierilor, partea care a dat cu piciorul pactului este cea care trebuie să revină la un comportament normal", a declarat Rouhani, într-un discurs retransmis luni de televiziunea de stat.

Președintele a făcut referire la acordul internațional încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian și pe care SUA l-au denunțat unilateral în 2018, restabilind în același timp o serie întreagă de sancțiuni economice împotriva Iranului.

"Ziua în care inamicul va înțelege cu adevărat că a ales calea proastă (față de Iran) va fi ziua când ne vom putea așeza la masa negocierilor și regla toate problemele", a adăugat Rouhani.

După mai multe săptămâni de tensiuni acute între Washington și Teheran, cele două capitale par să fi început o fază de dezescaladare.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că țara lui este gata să înceapă un dialog "fără condiții prealabile" cu Iranul. Dar, relativizând această ofertă, el a adăugat că "efortul american menit să oprească radical activitățile nefaste ale Republicii Islamice și ale forței sale revoluționare" va continua și că va putea exista o discuție cu liderii iranieni doar cazul în care aceștia decid "să se comporte ca o națiune normală".

Sâmbătă, Rouhani a declarat că orice eventuală discuție cu SUA nu ar putea avea loc decât în "respect" și "în cadrul legislației internaționale".

Însă Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a exclus orice negociere cu "guvernul american actual".
Încheiat după 12 ani de tensiuni în jurul programului nuclear iranian, acordul din 2015 i-a permis Teheranului să obțină o îmblânzire a sancțiunilor economice internaționale. În schimb, Iranul s-a angajat să nu încerce niciodată să obțină bomba atomică și a acceptat să-și reducă drastic programul nuclear.

La un an după decizia SUA de a se retrage din acest pact, Teheranul a amenințat în mai să se dezangajeze progresiv din acord dacă celelalte state semnatare ale textului (Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia) nu îi vor permite să ocolească sancțiunile americane. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău