Președintele interimar al CSM va putea dispune numirea în funcție a judecătorilor, dacă instituția nu va fi funcțională. Propunerea Ministerului Justiției

  • 04 Februarie 2022 11:02
Președintele interimar al CSM va putea dispune numirea în funcție a judecătorilor, dacă instituția nu va fi funcțională. Propunerea Ministerului Justiției

Normele legale privind evaluarea performanțelor în mod extraordinar în cazul numirii în funcție până la atingerea plafonului de vârstă urmează să fie abrogate, transmite Bzlaw.md.

Potrivit sursei citate, prevederile se regăsesc într-un proiect transmis de Ministerul Justiției Guvernului pentru examinare. Modificările sunt propuse pentru a sincroniza prevederilor legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, care au fost adoptate prin Legea nr. 120/2021 pentru modificarea Constituției Republicii Moldova și vor intra în vigoare după expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, adică din data de 1 aprilie 2022.

Abrogarea normelor de evaluare extraordinare va fi în vigoare din data publicării legii în Monitorul Oficial. Potrivit proiectului, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, la cererea judecătorilor, Consiliului Superior al Magistraturii va înainta președintelui Republicii Moldova propunerile de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă pentru:

  • judecătorii a căror termen inițial de numire în funcție a expirat la data intrării în vigoare a noii legi, dar nu au fost supuși evaluării extraordinare a performanțelor prevăzută la art. 13 alin. (4) lit. a) din Legea privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor;
  • judecătorii a căror termen inițial de numire în funcție va expira până în data de 1 aprilie 2022.

În cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu va avea componența minimă necesară pentru a-și desfășura ședințele, prin derogare de la art. 19 alin. (3) din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, propunerile CSM de numire în funcție a acestor judecători se vor dispune prin dispoziția președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, cu anexarea la aceasta a tuturor materialelor prevăzute în art. 19 alin. (3) din Legea cu privire la CSM.

La înaintarea propunerilor se va ține cont de rezultatele evaluării ordinare periodice a performanțelor judecătorilor respectivi, efectuată la trei ani, conform prevederilor art. 13 alin. (2) din Legea cu privire la statutul judecătorului și al Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor.

Judecătorii care până in data intrării în vigoare a noii legi nu vor fi supuși niciunei evaluări ordinare periodice sau extraordinare a performanțelor, vor fi înaintați pentru numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă după constituirea unui Consiliu Superior al Magistraturii plenipotențiar.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău