Președintele Germaniei recunoaște că a făcut ”o greșeală clară” să sprijine Nord Stream 2: Am crezut că Vladimir Putin nu își va ruina țara de dragul maniei sale imperialiste

  • 05 Aprilie 2022 14:46
Președintele Germaniei recunoaște că a făcut ”o greșeală clară” să sprijine Nord Stream 2: Am crezut că Vladimir Putin nu își va ruina țara de dragul maniei sale imperialiste

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut luni că a făcut o greșeală să se agațe de proiectul Nord Stream 2.

”Faptul că ne-am agățat de Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne-am agățat de poduri în care Rusia nu mai credea și asupra cărora partenerii noștri ne-au avertizat”, a declarat Steinmeier, social-democrat și fost ministru de externe în timpul cancelarului Angela Merkel, potrivit Politico Europe, care citează presa germană, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Timp de ani de zile, Statele Unite și aliați ai Germaniei au atras atenția asupra Germaniei cu privire la acest proiect, susținând că ar fi periculos pentru Ucraina și că i-ar trimite un semnal greșit președintelui rus, Vladimir Putin, mai ales că acesta a încălcat dreptul internațional prin anexarea ilegală a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Doar că Angela Merkel și-a menținut poziția până la finalul mandatului său de cancelar german, argumentând că Nord Stream 2 este un proiect comercial și că nu are nimic de-a face cu politica.

Succesorul său, Olaf Scholz, a schimbat cursul discursului în februarie, cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar acum proiectul este mort.

Steinmeier, care, la fel ca Scholz, face parte din Partidul Social-Democrat (SPD), un partid care a încercat în mod tradițional să se apropie de Rusia, a fost amărât de acest eșec politic.

”Evaluarea mea a fost că Vladimir Putin nu va accepta o ruinare completă a țării sale din punct de vedere economic, politic și moral pentru mania sa imperialistă – acolo, ca și alții, m-am înșelat”, a menționat acesta, adăugând că Germania a ”eșuat în abordarea de a include Rusia într-o arhitectură de securitate comună”.

Frank-Walter Steinmeier ocupă acum funcția de președinte al Germaniei, având mai mult rol de reprezentare, bucurându-se de autoritate morală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău