Președintele francez Emmanuel Macron îl va invita pe papa Francisc la redeschiderea Catedralei Notre-Dame din Paris

  • 08 Decembrie 2023 17:16
Președintele francez Emmanuel Macron îl va invita pe papa Francisc la redeschiderea Catedralei Notre-Dame din Paris

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat vineri că îl va invita pe papa Francisc să asiste la ceremonia de redeschidere pentru public a Catedralei Notre-Dame din Paris, prevăzută să se desfășoare exact peste un an, în data de 8 decembrie 2024, relatează Agerrpes.

De asemenea, președintele Franței a dezvăluit că vor fi realizate vitralii contemporane pentru a aduce "marca secolului al XXI-lea" la Notre-Dame din Paris înainte de redeschiderea programată a catedralei, devastată de un incendiu în 2019.

Șeful statului francez s-a deplasat vineri pe șantierul lucrărilor de renovare pentru a da startul numărătorii inverse ce vizează cele 365 de zile care au mai rămas până la redeschiderea catedralei Notre-Dame, prevăzută să aibă loc pe 8 decembrie 2024. El a salutat și montarea noii fleșe, care, la înălțimea de 96 de metri, a reapărut în ultimele zile pe cerul parizian, în spatele unor schele, peste care a fost adăugată începând de miercuri și o cruce, în așteptarea statuetei cocoșului, ce urmează să fie binecuvântată în curând, conform tradiției catolice.

"Ne respectăm termenele", a declarat președintele Macron, care a fixat un calendar ambițios pentru această reconstrucție în cinci ani. "Este o imagine formidabilă a speranței și a unei Franțe care știe să se ridice din nou", a adăugat el în fața jurnaliștilor.

Emmanuel Macron a evocat "un moment atât important, cât și emoționant", care demonstrează "progresul extraordinar" al "acestui șantier care părea imposibil".

De asemenea, președintele Franței a anunțat că îl va invita pe papa Francisc să asiste la redeschiderea Catedralei Notre-Dame.

"Sper că da, în orice caz noi îl vom invita", a răspuns șeful statului francez într-un interviu pentru France 2, după ce a fost întrebat despre o posibilă prezență a suveranului pontif la Paris. "Invitația va fi făcută. Însă nu depinde de mine să răspund în numele lui", a adăugat Emmanuel Macron.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu spectaculos a distrus catedrala pariziană, a cărei fleșă, concepută de arhitectul din secolul al XIX-lea Eugene Viollet-le-Duc, s-a prăbușit sub privirile îngrozite ale parizienilor și turiștilor. Imaginile cu flăcările care au cuprins celebra catedrală au fost difuzate în direct de numeroase televiziuni, generând un val de emoție în lumea întreagă.

Înainte de acel incendiu, Catedrala Notre-Dame din Paris atrăgea 12 milioane de vizitatori, în medie, în fiecare an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău