Președintele francez, Emmanuel Macron, anunță o lege „anti-propagandă”

  • 04 Ianuarie 2018 13:40
Președintele francez, Emmanuel Macron, anunță o lege „anti-propagandă”

Președintele francez Emmanuel Macron s-a lansat în lupta împotriva "fake news" vehiculate pe internet în "perioade electorale", într-un context în care pirateria informatică și-a făcut puternic simțită prezența în campaniile politice peste tot în lume, în ultimele luni, relatează AFP.

"Ne vom actualiza dispozitivul juridic pentru a proteja viața democratică de aceste știri false", a declarat miercuri Macron, anunțând o lege care va obliga platformele online să dea dovadă de mai multă transparență.

Într-o aluzie voalată la media ruse RT și Sputnik, pe care le-a mai criticat și în primăvară, Macron a denunțat "propaganda de pe rețelele sociale" vizând să "mânjească un responsabil politic, o personalitate, o figură publică, un ziarist".

El a anunțat totodată că puterile autorității de reglementare în audiovizual vor fi sporite "pentru a lupta împotriva oricărei tentative de destabilizare de către servicii de televiziune controlate sau influențate de state străine".

Președintele francez a mai indicat că, în baza noului proiect de lege, al cărui conținut urmează să fie prezentat în detaliu în săptămânile următoare, "platformele vor avea obligația de a asigura o transparență sporită în ce privește conținuturile sponsorizate, cu scopul de a face publică identitatea beneficiarilor, dar și de a limita sumele consacrate acestor conținuturi".

La scurt timp după alegerea sa, în mai anul trecut, Emmanuel Macron a acuzat, în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său rus Vladimir Putin, de "propagandă mincinoasă" canalul de informații RT și agenția de presă publică Sputnik, ambele dispunând și de site-uri în franceză.

După dezvăluirile legate de campania electorală din SUA din 2016, pe care Rusia este acuzată că a încercat să o influențeze în favoarea actualului președinte Donald Trump, problema așa-zisului fenomen "fake news" preocupă toate țările Uniunii Europene, iar Franța nu va fi primul stat care adoptă o lege împotriva acestora. O lege adoptată în Germania permite impunerea de amenzi drastice - de până la 50 de milioane de euro - rețelelor sociale dacă nu retrag în cel mai scurt timp informațiile false de pe platformele pe care le gestionează. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău