Președintele filipinez Rodrigo Duterte anunță retragerea sa din politică, lăsând cale liberă pentru candidatura fiicei sale la prezidențiale

  • 02 Octombrie 2021 15:55
Președintele filipinez Rodrigo Duterte anunță retragerea sa din politică, lăsând cale liberă pentru candidatura fiicei sale la prezidențiale

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat sâmbătă că se va retrage din politică după ce a renunțat pe neașteptate la candidatura la vicepreședinție, lăsând calea deschisă pentru ca fiica sa să-l succeadă eventual la cârma țării, relatează AFP.

Președintele căruia i se încheie mandatul rămâne aproape la fel de popular, potrivit sondajelor, ca atunci când a câștigat alegerile prezidențiale din 2016 promițând că va pune capăt problemei drogurilor, printre altele.

Constituția îi interzice totuși să candideze pentru un al doilea mandat de șase ani, în timpul unor alegeri care se așteaptă să atragă peste 60 de milioane de alegători.

„Sentimentul predominant (...) în rândul filipinezilor este că sunt necalificat și că ar fi o încălcare a Constituției” să candidez pentru vicepreședinte, a spus Duterte, în vârstă de 76 de ani.

„Astăzi anunț retragerea mea din politică”.

La sfârșitul lunii august, Duterte, care conduce arhipelagul într-o manieră autoritară, și-a anunțat candidatura la vicepreședinția țării pentru alegerile din mai 2022, intenționând astfel să-și continue „cruciada” împotriva drogurilor și a rebelilor.

Această știre a fost denunțată imediat de opoziție, care a văzut-o ca pe un subterfugiu pentru a masca intențiile reale, aceea de a rămâne în continuare la conducerea țării, și care ar fi împotriva unor eventuale proceduri legale.

Dar un sondaj recent, efectuat de PulseAsia Research, a arătat că popularitatea lui Duterte a scăzut, apărând acum al doilea în rândul preferințelor la candidatura pentru vicepreședinte.

Potrivit unui alt sondaj , 60% dintre filipinezi nu cred că candidatura actualului șef de stat la funcția de vicepreședinte este în conformitate cu spiritul Constituției.

Sâmbătă, Duterte a anunțat că se retrage din cursa pentru vicepreședinție chiar în locul în care ar fi trebuit să își înregistreze candidatura.

Liderul, cunoscut pentru sinceritatea sa, nu a specificat când intenționează să renunțe la viața politică.

De asemenea, el nu a declarat cine dorește să-l succeadă la președinție, dar mulți speculează cu privire la candidatura Sarei, fiica sa, membră a unui alt partid. În prezent este cea mai bine plasată în sondaje.

Dacă Sara Duterte-Carpio ar fi aleasă în cea mai înaltă funcție, ea ar putea ajuta la protejarea lui Duterte față de urmărirea penală din țara sa, dar și de cele aduse împotriva sa de Curtea Penală Internațională (CPI).

CPI a dat undă verde pentru a investiga campania împotriva traficului de droguri condusă de guvern și marcată de mii de crime comise de poliție.

Sara Duterte-Carpio, care ocupă funcția de primar al orașului Davao (sud) - funcție deținută de tatăl ei înainte ca acesta să devină președinte -, a spus că nu vrea să candideze dacă tatăl ei candidează pentru vicepreședinție.

Sezonul electoral a început vineri în Filipine, cu mii de candidați pentru funcții de la președinte până la consilier municipal.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău