Președintele filipinez Duterte afirmă că țara sa ar putea urma exemplul Rusiei de a se retrage din CPI

  • 17 Noiembrie 2016 13:34
Președintele filipinez Duterte afirmă că țara sa ar putea urma exemplul Rusiei de a se retrage din CPI

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat joi că țara sa ar putea urma exemplul Rusiei de a se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI), ca urmare a criticilor venite din partea țărilor occidentale în legătură cu valul de crime declanșate de războiul său împotriva drogurilor, relatează Reuters.

În declarații făcute jurnaliștilor înainte de plecarea sa la Lima pentru a participa la summitul Asia-Pacific, Duterte a criticat Statele Unite și a spus că, în cazul în care Rusia și China vor crea o "nouă ordine", atunci Filipinele vor fi primele care se vor alătura.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internațională (CPI).

Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcționat, CPI a produs doar patru sentințe și a cheltuit peste 1 miliard de dolari.

În ianuarie acest an, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denunțat lipsa de obiectivitate a CPI când tribunalul a autorizat o investigație a posibilelor crime de război săvârșite în timpul războiului dintre Rusia și Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud.

De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicității o declarație în care se afirma că Rusia și Ucraina se află într-un conflict armat și în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat.

Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetățean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău