Președintele Emmanuel Macron anunță noi livrări de arme și o vizită în Ucraina în februarie : „Nu putem lăsa Rusia să câștige”

  • 17 Ianuarie 09:11
Președintele Emmanuel Macron anunță noi livrări de arme și o vizită în Ucraina în februarie : „Nu putem lăsa Rusia să câștige”

Președintele Emmanuel Macron a anunțat marți că va merge în Ucraina în luna februarie și că Franța va livra Kievului 40 de rachete Scalp cu rază lungă de acțiune, precum și „sute de bombe”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Voi merge chiar eu în Ucraina în februarie” și „vom face noi livrări: aproximativ 40 de rachete Scalp și câteva sute de bombe”, a spus președintele Franței într-o conferință de presă.

El a mai declarat că Franța se află „în proces de finalizare a unui acord de securitate” cu Kievul de tipul celui încheiat vineri între Regatul Unit și Ucraina pe o perioadă de zece ani, pe care îl va anunța în timpul vizitei sale.

Franța și Uniunea Europeană „vor trebui să ia noi decizii în următoarele săptămâni și luni, tocmai pentru a nu lăsa Rusia să câștige”, a adăugat el.

„Nu putem lăsa Rusia să câștige și nu trebuie să facem acest lucru pentru că atunci însăși securitatea Europei și a întregii vecinătăți ruse ar fi pusă sub semnul întrebării”, a subliniat Emmanuel Macron.

Întrebat despre perspectiva unei victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, care ar putea pune sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina, el a spus că „nu ar trebui să ne intereseze persoanele. Trebuie să avem luciditatea să vedem că Statele Unite ale Americii sunt un mare aliat al cărui curaj îl vom sărbători” cu ocazia marcării a 80 de ani de la debarcarea aliaților din Normandia în luna iunie.

„Dar este o democrație care traversează, de asemenea, o criză a cărei primă prioritate este ea însăși și a cărei a doua prioritate (este) problema chineză”, a continuat șeful statului francez, apărând în acest context „o Europă mai puternică, care să știe să se protejeze singură și care să nu mai depindă de alții”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău