Președintele Ecuadorului a decretat „situație excepțională'' în toate închisorile, după confruntări soldate cu peste 100 de morți

  • 30 Septembrie 2021 10:02
Președintele Ecuadorului a decretat „situație excepțională'' în toate închisorile, după confruntări soldate cu peste 100 de morți

Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a decretat miercuri seara "situație excepțională" în toate închisorile din Ecuador, la o zi după confruntări între bande rivale care s-au soldat cu peste 100 de morți într-un penitenciar din sud-vestul țării, informează joi AFP, citat de AGERPRES.

„Am decretat situație excepțională în întreg sistemul carceral la nivel național", a anunțat Lasso pe contul său de Twitter, în condițiile în care închisorile ecuadoriene sunt de luni de zile scena unor violențe recurente între grupări criminale legate de traficul de droguri.

„La Gayaquil, voi prezida comitetul de securitate însărcinat să coordoneze acțiunile necesare pentru controlul stării de urgență, garantând drepturile omului tuturor persoanelor implicate", a explicat el.

Aceste noi confruntări, cele mai sângeroase din acest an, au avut loc în vastul complex carceral din Guayas, în Guayaquil, oraș-port și nord comercial din sud-vestul Ecuadorului.

„Mai mult de 100 de deținuți au fost uciși și 52 au fost răniți" în timpul violențelor, au anunțat miercuri seara serviciile penitenciare (SNAI).

Un bilanț precedent, dat publicității de comandantul poliției din Guayaquil, generalul Fausto Buenano, care a condus operațiunile pentru a reimpune controlul asupra clădirilor complexului penitenciar, informa în legătură cu 30 de deținuți uciși în aceste confruntări, dintre care șase decapitați. Potrivit generalului Buenano, victimele prezentau plăgi împușcate și răni provocate de explozii de grenade.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău