Președintele Curții Supreme ucrainene, arestat pentru corupție; un grup infracțional al judecătorilor descoperit în interiorul instituției

  • 16 Mai 2023 17:37
Președintele Curții Supreme ucrainene, arestat pentru corupție; un grup infracțional al judecătorilor descoperit în interiorul instituției

Președintele Curții Supreme ucrainene, Vsevolod Kniazev, a fost arestat marți și plasat în arest preventiv după ce a fost prins în flagrant într-un caz de corupție cu o mită de 2,7 milioane de dolari, a anunțat un responsabil al Parchetului anticorupție din Ucraina, relatează Agerpres.

Odată cu Kniazev a mai fost arestată încă o persoană, a cărei identitate nu a fost precizată.

Acesta este cel mai mare caz de corupție descoperit până în prezent în interiorul justiției ucrainene, a declarat șeful biroului național anti-corupție, Semen Krivonos, care a vorbit despre un "grup infracțional" format din judecători ai Curții Supreme.

Potrivit unor responsabili anti-corupție, miliardarul ucrainean Kostiantin Jevago, un fost deputat a cărui extrădare din Franța autoritățile de la Kiev încearcă să o obțină, s-ar fi înțeles cu o societate de avocatură să mituiască la Curtea Supremă pentru ca acesta să adopte o decizie convenabilă lui Jevago.

Acesta din urmă, potrivit Parchetului anticorupție, a transferat avocaților săi suma de 2,7 milioane de dolari, din care 1,8 milioane ar fi urmat să ajungă la judecătorii Curții Supreme și diferența de 900.000 de dolari le-ar fi rămas avocaților pentru "serviciile de intermediere".

Conform aceluiași parchet, scopul afaceristului ucrainean era de a obține din partea Curții o decizie care să-i permită să păstreze controlul asupra unor acțiuni ale unei companii miniere care face obiectul unui litigiu între Kostiantin Jevago și foști acționari.

Al cincilea cel mai bogat ucrainean, cu o avere estimată de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Jevago este proprietarul grupului minier Ferrexpo și se numără de mai mulți ani printre persoanele date în urmărire de Ucraina pentru delicte financiare.

El este acuzat că a deturnat 113 milioane de dolari din banca sa Finance and Credit Bank, care a dat faliment în anul 2015. Reținut în Franța pe 28 decembrie 2022, Kostiantin Jevago a fost eliberat câteva zile mai târziu sub control judiciar.

Corupția este un fenomen endemic în Ucraina. O precedentă afacere de corupție, dezvăluită în ianuarie, privește aprovizionarea armatei în timpul războiului aflat în desfășurare cu Rusia și a provocat un val de demisii în ministere, administrații regionale și în sistemul judiciar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău