Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, dă de înțeles că ar fi victima unei „acțiuni orchestrate”
-
17 Noiembrie 2016 17:48
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că în ultimele zile a primit numeroase mesaje pe diverse căi electronice atât private, cât și publice, prin care i se cere personal să anuleze rezultatele scrutinului prezidențial din 13 noiembrie.
Într-un comunicat emis pe site-ul Curții, Alexandru Tănase susține că, deși vin de la persoane diferite, conținutul mesajelor ar fi identic, toate făcând referire la familia sa.
„Pe parcursul ultimelor zile am primit zeci de mesaje pe diverse căi electronice de comunicare privată, precum și publice, prin care mi se cere mie personal să anulez rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Țin să menționez că, deși sunt semnate de persoane necunoscute diferite, conținutul acestor mesaje este absolut identic, toate făcând un recurs inadmisibil la chestiuni de familie, cu un caracter absolut privat. Cu regret, unele dintre aceste mesaje au fost preluate și de către anumite portaluri de știri. Acest fapt mă conduce la concluzia unei acțiuni orchestrate, fapt despre care am informat plenul Curții Constituționale.
În legătură cu situația dată, consider necesar să fac următoarele precizări:
- Subsemnatul, Alexandru Tănase, sunt unul din cei 6 judecători ai Curții Constituționale. Toate deciziile CCM sunt adoptate de către plenul CCM, și nu de către Alexandru Tănase. Vreau să atrag atenția asupra faptului că în componența CCM sunt doctori în drept, profesori universitari, judecători internaționali, cu o înaltă ținută morală și calificare profesională. Ultimul judecător numit de Guvern a fost selectat cu participarea societății civile din Republica Moldova. Prin urmare, consider absolut nepotrivite mesajele personale adresate pe căi private sau publice cu solicitări ce țin de competența exclusivă a plenului Curții Constituționale.
- Din prevederile legale în vigoare, rezultă explicit că toate contestațiile privind încălcările electorale urmează a fi soluționate exclusiv de către instanțele de judecată, acestea nefiind de competența Curții Constituționale. La data de 14 noiembrie 2016, Curtea a emis un comunicat de presa în acest sens (http://constcourt.md/libview.php?l=ro&idc=7&id=904&t=/Media/Noutati/Comunicat-de-presa#sthash.tW99VyTf.dpuf).
- Curtea Constituțională nu deține instrumentarul legal necesar pentru administrarea probelor, pentru audierea martorilor etc. Aceste posibilități legale există doar în instanțele de drept comun. În conformitate cu articolul 4 alin. (3) din Codul Jurisdicției Constituționale, Curtea Constituțională examinează în exclusivitate chestiuni de drept, nu circumstanțe de fapt.
- Potrivit art. 135 lit. e) din Constituție, Curtea Constituțională confirmă rezultatele alegerii Președintelui Republicii Moldova. Confirmarea rezultatelor alegerilor are loc doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanțele de drept comun și doar în limita încălcărilor constatate de către instanțele de drept comun.În baza acestor constatări, Curtea are competența de evaluare a faptului dacă acestea au influențat substanțial rezultatul final al alegerilor.
- Atrag atenția concurenților electorali referitor la necesitatea respectării prevederilor legale privind căile și termenele de semnalare și constatare a încălcărilor electorale, pentru a nu pune Curtea în imposibilitatea de a le lua în considerare la adoptarea soluției privind confirmarea/infirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”.