Președintele cubanez efectuează o vizită oficială în Rusia

  • 02 Noiembrie 2018 13:24
Președintele cubanez efectuează o vizită oficială în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin îl va primi vineri, la Kremlin, pe omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel, care efectuează prima sa vizită la aliatul rus după instalarea sa la putere, în aprilie, într-un moment în care SUA amenință Cuba cu noi sancțiuni, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Relațiile dintre Rusia și Cuba sunt tradițional foarte călduroase", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia "va face tot posibilul pentru a întări relațiile ruso-cubaneze", a asigurat Peskov cu o zi înainte.

Uniunea Sovietică a susținut multă vreme militar și economic Cuba în fața SUA, înainte ca prăbușirea sa să provoace o fractură, pe care Moscova și Havana încearcă în prezent să o depășească printr-o apropiere tot mai strânsă.

După ce Miguel Diaz-Canel i-a succedat lui Raul Castro, în aprilie, Vladimir Putin s-a declarat "gata să conlucreze într-un mod strâns pentru a întări parteneriatul strategic și cooperarea constructivă în toate domeniile".

Însoțit de șeful diplomației cubaneze, Bruno Rodriguez, Miguel Diaz-Canel a sosit la Moscova joi seara, pentru o vizită de trei zile. El a avut deja vineri dimineața o întrevedere cu președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin.

Miguel Diaz-Canel este așteptat la Kremlin vineri după-amiaza, pentru discuții menite să întărească schimburile comerciale și legăturile economice între Moscova și Havana, potrivit lui Peskov. Cooperarea militară se va afla de asemenea pe agenda discuțiilor, a precizat el, explicând că este vorba de un subiect "foarte sensibil".

Potrivit cotidianului rus Kommersant, Rusia i-ar putea acorda Cubei un împrumut de peste 50 de milioane de dolari pentru achiziționarea de arme. De asemenea, potrivit agențiilor de presă ruse, mai multe contracte, printre care cel pentru modernizarea căilor ferate cubaneze ar putea fi semnate în cadrul vizitei lui Miguel Diaz-Canel în Rusia.

În mai 2016, Diaz-Canel, pe atunci vicepreședinte al Cubei, a avut deja o întrevedere cu Putin la Kremlin. Fostul președinte cubanez Raul Castro a fost în vizită oficială în Rusia în 2015, iar Vladimir Putin se deplasase în Cuba în 2014, pentru întrevederi cu Raul și Fidel Castro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău