Președintele cubanez a fost primit de Vladimir Putin

  • 02 Noiembrie 2018 14:53
Președintele cubanez a fost primit de Vladimir Putin

Șeful statului rus Vladimir Putin l-a primit vineri la Kremlin pe președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, care efectuează prima sa vizită la Moscova de la sosirea sa la putere în aprilie, într-un moment în care Washingtonul amenință Havana cu noi sancțiuni, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Relațiile dintre Rusia și Cuba au avut de la început îndeosebi un caracter strategic", a declarat Putin în timpul primirii lui Diaz-Canel. "Avem o legătură de prietenie și sprijin reciproc", a subliniat președintele rus.

Rusia "va face tot posibilul" pentru "consolidarea" relațiilor ruso-cubaneze, asigurase deja în ajun purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Uniunea Sovietică a fost mult timp văzută ca aliat al Cubei pe plan militar și economic în fața SUA, înainte ca prăbușirea sa să provoace o fractură între Moscova și Havana pe care în prezent Rusia încearcă să o depășească printr-o apropiere tot mai mare.

Atunci când Miguel Diaz-Canel i-a succedat lui Raul Castro în aprilie, Vladimir Putin s-a declarat "pregătit să lucreze împreună într-un mod mai strâns pentru a consolida și mai mult parteneriatul strategic și o cooperare constructivă în toate domeniile".

Însoțit de ministrul său de externe, Bruno Rodriguez, Miguel Diaz-Canel a sosit la Moscova joi seara pentru o vizită de trei zile, în timp ce Washingtonul a declarat săptămâna aceasta că dorește să înăsprească sancțiunile împotriva Havanei, acuzată că face parte împreună cu Venezuela și Nicaragua dintr-o "troică a tiraniei".

El s-a întâlnit vineri dimineață cu președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin. "Politica Cubei față de Rusia rămâne neschimbată", a asigurat Diaz-Canel în cadrul acestei întâlniri, potrivit declarațiile sale citate de agenția oficială de presă rusă TASS.

Convorbirile de după-amiază la Kremlin vizează consolidarea schimburilor comerciale între Moscova și Havana și a legăturilor economice dintre cele două părți, potrivit lui Peskov. Cooperarea militară se află de asemenea pe agenda discuțiilor, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, fără să ofere detalii suplimentare, explicând că este vorba de un "subiect sensibil".

Potrivit ziarului rus Kommersant, Rusia ar putea să acorde Cubei un împrumut de peste 50 milioane de dolari pentru achiziții de armament rusesc.

Conform agențiilor de presă ruse, numeroase contracte, între care și cel privind modernizarea căilor ferate cubaneze, urmează să fie semnate în cadrul vizitei lui Miguel Diaz-Canel în Rusia.

În mai 2016, Diaz-Canel, în timp ce exercita funcția de prim-vicepreședinte cubanez, s-a întâlnit cu Putin la Kremlin. Fostul președinte cubanez Raul Castro a efectuat o vizită în Rusia în 2015, în timp ce Vladimir Putin a călătorit în Cuba în 2014, când s-a întâlnit cu Raul și Fidel Castro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău