Președintele Consiliului European: UE nu se folosește de vaccinuri pentru a face propagandă după modelul Rusiei și al Chinei

  • 10 Martie 2021 09:03
Președintele Consiliului European: UE nu se folosește de vaccinuri pentru a face propagandă după modelul Rusiei și al Chinei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat marți că Uniunea Europeană nu se folosește de vaccinuri pentru a face propagandă, așa cum fac Rusia și China, doar își „promovează valorile”, scrie Reuters, conform Agerpres.

„Nu ne lăsăm păcăliți de China și Rusia, regimuri cu valori mai puțin de invidiat decât ale noastre, în contextul în care ele desfășoară operațiuni foarte limitate, dar amplu mediatizate privind furnizarea de vaccinuri altor țări”, a subliniat Michel într-o declarație publicată pe internet.

„În privința vaccinurilor, putem fi nerăbdători, dar nu orbi”, a avertizat înaltul demnitar european.

El a spus că fără Europa nu ar fi fost posibile dezvoltarea și producerea mai multor vaccinuri în mai puțin de un an, iar solidaritatea UE a ajutat țările mai sărace să obțină primele doze de vaccin anti-COVID-19.

Totodată, Charles Michel a ținut să remarce că Rusia și China au vaccinat mai puține persoane decât Uniunea Europeană.

''Europa nu va folosi vaccinurile în scop de propagandă. Noi ne promovăm valorile'', a insistat el.

Pe de altă parte, președintele Consiliului European a apărat un sistem de control al exporturilor de vaccinuri produse în țările UE, sistem invocat de Italia săptămâna trecută pentru a bloca un transport cu vaccinuri AstraZeneca către Australia.

„Obiectivul nostru: a împiedica companiile cărora le-am comandat și prefinanțat doze să le exporte altor țări avansate atunci când nu ne-au furnizat ceea ce a fost promis. UE nu a oprit niciodată exporturile”, a explicat Charles Michel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,54 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
24
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău