Președintele Consiliului European denunță decizia Minskului de a-și suspenda participarea la Parteneriatul Estic și cere regimului Lukașenko să pună ”viitorul Belarusului pe primul loc”

  • 29 Iunie 2021 11:54
Președintele Consiliului European denunță decizia Minskului de a-și suspenda participarea la Parteneriatul Estic și cere regimului Lukașenko să pună ”viitorul Belarusului pe primul loc”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat luni decizia Belarusului de a-și suspenda Participarea la Parteneriatul Estic, o inițiativă menită să consolideze legăturile între Uniunea Europeană și țările vecine foste republici sovietice, după ce Bruxelles-ul a adoptat sancțiuni ca urmare a deturnării unui avion de linie la Minsk, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Belarus a făcut un nou pas înapoi prin suspendarea participării sale la Parteneriatul Estic. Acest lucru va intensifica și mai mult tensiunile și va avea un impact negativ clar asupra poporului din Belarus, privându-l de oportunitățile oferite de cooperarea noastră”, a precizat Michel într-o reacție pe Twitter.

Adresându-se poporului Belarusului, oficialul european a dat asigurări că acesta poate conta pe UE. ”Suntem alături de voi prin sprijin practic. Vă reamintim că aveți dreptul de a vă alege președintele prin alegeri noi, libere și corecte. Către regimul președintelui Lukașenko: puneți viitorul Belarusului pe primul loc”, l-a îndemnat Michel.

Belarusul a anunțat luni că își suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, decizia Minskului fiind un protest contra sancțiunilor adoptate de UE după interceptarea unui avion de linie european de către autoritățile belaruse.

”Nu ne putem îndeplini obligațiile din acest acord în contextul sancțiunilor și restricțiilor impuse de UE”, a indicat Ministerul de Externe belarus într-un comunicat, anunțând și decizia de rechemare în țară a ambasadorului Belarusului la Uniunea Europeană, pentru consultări.

Consiliul Uniunii Europene a impus noi măsuri restrictive împotriva regimului de la Minsk ca urmare a escaladării încălcărilor grave ale drepturilor omului în Blearus și reprimării violențe a societății civile, precum și a opoziției democratice și a jurnaliștilor, sancționând, de asemenea, deturanrea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega.

Noile sancțiuni economice specifice includ interdicția vizând vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, de tehnologii sau de produse software destinate în principal pentru monitorizarea sau interceptarea internetului sau a comunicațiilor telefonice, precum și de produse și tehnologii cu dublă utilizare destinate utilizării militare și anumitor persoane, entități sau organisme din Belarus.

Este restricționat comerțul cu produse petroliere, clorură de potasiu („potasă”) și mărfuri utilizate pentru producția sau fabricarea produselor din tutun. În plus, accesul la piețele de capital ale UE este restricționat, iar furnizarea de servicii de asigurare și reasigurare guvernului belarus și organismelor și agențiilor publice din Belarus este interzisă.

În cele din urmă, Banca Europeană de Investiții va înceta orice punere la dispoziție de fonduri sau orice plată efectuată în temeiul oricăror acorduri existente în legătură cu proiecte din sectorul public, precum și orice contracte de servicii de asistență tehnică existente.

Statele membre vor fi, de asemenea, obligate să ia măsuri pentru a limita implicarea în Belarus a băncilor multilaterale de dezvoltare din care fac parte în calitatea de membri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău