Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca o nouă extindere a Uniunii Europene să aibă loc în 2030

  • 28 August 16:26
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca o nouă extindere a Uniunii Europene să aibă loc în 2030

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus luni ca o nouă extindere a Uniunii Europene să aibă loc în 2030, adică tocmai anul la care își propune să adere Republica Moldova. Michel nu a spus care ar putea fi primele țări primite, spunând că aderarea se va face „după merit”.

 
Într-un discurs rostit la Forumul Strategic Bled, o reuniune anuală din Slovenia care o are pe lista vorbitorilor și pe președinta Maia Sandu, Charles Michel a spus că UE vrea mereu să se extindă, dar mai trebuie să vină cu un calendar al extinderii „pentru a fi credibilă”, scrie Europa Liberă.
 
„Cred că trebuie să fim gata – de ambele părți – să ne extindem în 2030”, a spus Charles Michel, numind obiectivul „ambițios, dar necesar”.
 
Michel a amintit că țările din vestul peninsulei balcanice au primit din 2003 promisiunea de a deveni membre în UE, fără vreun calendar, iar între timp au primit statut de țări candidate Ucraina și Moldova, urmând ca și Georgia să capete acel statut, odată ce va face „pașii necesari”.
 
Acesta a spus că chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova se va discuta la următorul Consiliu European.
 
„De acum, extinderea nu mai este un vis. Este timpul să mergem înainte”, a spus Michel.
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău