Președintele Comitetului Național Olimpic, acuzat de furt al mijloacelor destinate sportivilor

  • 17 August 2017 15:34
Președintele Comitetului Național Olimpic, acuzat de furt al mijloacelor destinate sportivilor

Comisia pentru Controlul Public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova a primit în ultimele două săptămâni mai multe plângeri din partea sportivilor și președinților de federații sportive, prin care președintele Comitetului National Olimpic, deputatul Nicolae Juravschi, este învinuit de spălare de mijloace financiare bugetare, corupție și furt al mijloacelor destinate sportivilor.

Președintele comisiei, Fiodor Ghelici, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că va fi formată o comisie care va investiga activitatea Comitetului National Olimpic.

Potrivit lui, mai mulți sportivi s-au plâns că CNO retrage în fiecare lună o parte din suma bursei pe care o primesc sportivii candidați la Jocurile Olimpice. Conform regulamentului Comitetului Internațional Olimpic, participanții la Olimpiadă, cei care sunt atestați, primesc o bursă de 1,5 mii de dolari lunar. Bursa sportivul o primește cu 15 luni înainte de Olimpiadă. La Comisie s-au adresat sportivii cu plângerea că CNO retrage în fiecare lună din această bursă 500 de dolari.

„Am fost chemați la Comitetul Olimpic unde am semnat un contract prin care primesc o bursă de 1,5 mii de dolari pentru a mă pregăti de Jocurile Olimpice. Nouă ni s-a spus că o mie de dolari ni se va da pentru pregătiri, dar 500 de dolari rămân în depozit la Comitetul Olimpic, bani din care ni se vor cumpăra vitamine, echipament și alte lucruri de care noi vom avea nevoie. De așa ceva noi mai apoi nu am beneficiat”, a spus Alexandra Camenșic, participantă la Jocurile Olimpice la proba de schi fond și biatlon.

Președintele Federației de Biatlon, Petru Bria, a remarcat сă, până la apropiatele Jocuri Olimpice au rămas mai puțin de cinci luni, dar nici până acum CNO Olimpic nu a alocat surse financiare pentru pregătirea sportivilor. Toate cantonamentele în care merg sportivii pentru a se pregăti sunt din contul Federației.

Vicepreședintele Federației de taekwondo, Valentin Conev, a spus că CNO a luat decizia de a nu aloca bani sportivilor pentru a se pregăti de Olimpiadă, dar și a oprit activitatea Federației de taekwondo în cadrul Comitetului pe o perioadă nedeterminată.

În cadrul conferinței, Fiodor Ghelici a prezentat și un raport de audit care ar arată că Nicolae Juravschi și familia sa, ar fi primit bani din contul CNO pentru cheltuieli personale. El a menționat că va forma o comisie care va verifica această instituție și va face publice rezultatele în scurt timp.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău