Președintele Comisiei de la Veneția: Nu poți lua măsuri anticonstituționale în numele Constituției

  • 24 Aprilie 2021 09:10
Președintele Comisiei de la Veneția: Nu poți lua măsuri anticonstituționale în numele Constituției

În legătură cu criza constituțională provocată de PSRM și Partidul Șor, președintele Comisiei de la Veneția a emis, în seara zilei de vineri, 23 aprilie, o declarație în care cheamă forul legislativ din Republica Moldova „să abroge deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile adoptate anterior și care vor urma ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”, transmite IPN.

În context, Gianni Buquicchio se arată „extrem de alarmat de situația actuală din Republica Moldova”

Șeful forului european stipulează în declarație: „Fac apel către toate instituțiile statului să manifeste reținere, să intre în dialog și să dezamorseze această situație îngrijorătoare în scopul respectării Constituției Republicii Moldova, lucru pe care îl merită poporul moldovenesc, mai ales pe timp de confruntare cu actuala criză economică și de sănătate”.

„Declarația astăzi a Parlamentului (din 23.04.2021 – n.r.) că nu recunoaște avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 Aprilie 2021 și votul de neîncredere acordat celor trei judecători ai Curții Constituționale sunt foarte îngrijorătoare”.

Comisia de la Veneția, menționează înaltul demnitar european, a declarat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu neglijarea Constituției și a Puterii Constituante, care conferă competența de a asigura supremația Constituției și Curții Constituționale. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că Curtea a comis o greșeală.

În Constituția Republicii Moldova nu există lucruri precum „vot de neîncredere judecătorilor Curții Constituționale”, așa cum s-a afirmat deja, în legătură cu o anterioară încercare eșuată a Parlamentului de a introduce posibilitatea de a revoca judecătorii constituționali din lipsa de încredere din partea Parlamentului. „Așa cum am avut deja ocazia să declar în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție evidentă nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standardele europene privind justiția constituțională”.

„În mod similar, Parlamentul Republicii Moldova și-a revocat decizia din 2019 privind numirea președintelui Curții Constituționale. Această decizie nu are niciun suport bazat pe Constituție”.

„O decizie a Curții Constituționale care nemulțumește puterea legislativă sau executivă nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Dar nici sprijinul unei decizii nepopulare a Curții nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituționali. Un astfel de jurământ nu este dat în folosul majorității politice curente. Este realizarea obligației de a susține Constituția, indiferent dacă aceasta provoacă dezamăgirea chiar a majorități”, afirmă Gianni Buquicchio.

Potrivit lui, în declarația sa, Parlamentul a afirmat că „edificarea statului de drept este o prioritate absolută”. Dar Parlamentul nu poate să ignore faptul că independența judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituției”.

„Parlamentul a declarat existența unei grave situații de criză constituțională și politică. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu contribuie la rezolvarea orișicărei crize. Cultura democratică și maturitatea necesită reținere instituțională, bună credință și respect reciproc între instituțiile statului. Fac apel la Parlamentul Republicii Moldova să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile anterioare și viitoare ale Curții Constituționale chiar și în cazul când nu este de acord cu acestea”, se menționează în declarația președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău