Președintele Comisiei de la Veneția, către Fadei Nagacevschi: Vă invit să evitați să faceți legi pe bucăți

  • 20 Decembrie 2019 13:45
Președintele Comisiei de la Veneția, către Fadei Nagacevschi: Vă invit să evitați să faceți legi pe bucăți

Comisia de la Veneția îndeamnă autoritățile din Republica Moldova să nu facă „legi pe bucăți” în domeniul justiției. Președintele Comisiei Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău a declarat că reforma justiției trebuie realizată în mod transparent. La rândul său, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a promis că guvernarea va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Detalii are Cristina Popușoi.

Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio a declarat la Chișinău că reforma sistemului judiciar din Republica Moldova este una urgentă, însă ea trebuie să fie în mod neapărat una de calitate. El a cerut ca reforma în acest domeniu să fie una coerentă și a recomandat autorităților moldovene să nu facă legi în justiție pe bucăți.

Președintele Comisiei de la Veneția consideră că în reformarea sistemului de justiție trebuie să fie implicați toți actorii politici și societatea civilă. Gianni Buquicchio s-a arătat surprins că astăzi în Parlament se examinează amendarea legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, deși R. Moldova a cerut un aviz pentru aceste modificări de la Comisia de la Veneția.

Ministrul Justiției ne-a cerut un aviz al Comis în privința amendării legii privind CSM. Vom emite acest aviz în mod de urgență, la sfârșitul lunii ianuarie. Am fost surprins că acest proiect de amendament urmează să fie adoptat astăzi. Dar ministrul m-a asigurat că e nevoie de acest aviz pentru a se ține de el. E important ca această reformă să fie coerentă, globală.  Vă invit să evitați să faceți legi pe bucăți. Știu că vă gândiți la o strategie globală de reformă și vă încurajez să continuați în acest sens. E nevoie ca această reformă să se facă în colaborare cu toți actorii importanți. Reforma trebuie să fie făcută în mod transparent”.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că pentru a face o reformă credibilă în justiție, este nevoie de un consens politic foarte clar. El crede că puterea judecătorească trebuie să înțeleagă necesitatea acestei reforme.

„Sunt convins că tot ce ne va spune dl Buquicchio va fi foarte util în sistemul de reformare a sistemului judecătoresc, astfel încât cetățenii să aibă certitudinea că în țară ei au parte de un proces echitabil, în afara oricăror influențe nejustificate. Pentru a face o reformă credibilă, avem nevoie de un consens politic clar, e nevoie ca puterea judecătorească să înțeleagă necesitatea acestei reforme și să participe la ea  și să nu considere că le este impusă o astfel de reformă.”

Amendamentele Legii cu privire la CSM prevăd, între altele majorarea numărului de membri ai Consiliului și schimbări ale procedurii de alegere a componenței CSM.

Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio, a avut la Chișinău întrevederi cu mai mulți politicieni, inclusiv cu cei din opoziție.

Președintele Comisiei de la Veneția, către Fadei Nagacevschi: Vă invit să evitați să faceți legi pe bucăți

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău