Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Norvegia a câștigat cele mai multe medalii

  • 20 Februarie 2022 18:41
Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Norvegia a câștigat cele mai multe medalii

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, duminică, cu ocazia ceremoniei care a avut loc pe Stadionul Olimpic "Cuibul de Pasăre" din Beijing, transmite Agerpres.

"Acum trebuie să marchez sfârșitul acestei experiențe olimpice de neuitat. Declar închisă cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă ediția 2022 de la Beijing", a spus Bach, care a ținut să evidențieze "spiritul de solidaritate olimpică" de care au dat dovadă sportivii prezenți la competiție, care "nu doar s-au respectat, ci s-au susținut și s-au îmbrățișat, chiar dacă țările lor erau în conflict". 


"Puterea unificatoare a Jocurilor Olimpice este mai mare decât forțele care vor să ne despartă. Sper ca liderii politici ai lumii să fie inspirați de exemplul vostru de solidaritate și pace", a adăugat conducătorul mișcării olimpice, care a profitat de ocazie pentru a cere comunității internaționale "acces egal la vaccinuri pentru toți oamenii din întreaga lume".

Foto: (c) David W Cerny / REUTERS


Thomas Bach a ținut, totodată, să le mulțumească gazdelor chineze pentru ospitalitate și pentru modul "extraordinar" în care au organizat Jocurile Olimpice, în baze sportive "magnifice".

Foto: (c) Fabrizio Bensch / REUTERS


Președintele CIO a fost invitatul special al acestui eveniment, alături de președintele Chinei, Xi Jinping. Cei doi au asistat la ceremonia desfășurată sub semnul fulgului de nea, simbolul acestor Jocuri.

Foto: (c) Fabrizio Bensch / REUTERS


O suprafață de peste 10.000 de metri pătrați de leduri a asigurat spectacolul de lumini la ceremonia de închidere, în cursul căreia delegațiile prezente la Beijing și-au luat rămas bun de la JO 2022.

Foto: (c) Fabrizio Bensch / REUTERS


Portdrapelul României la ceremonia de închidere a fost Andreea Grecu, clasată pe 12 la monobob și pe 18 la bob-2 feminin (alături de Katharina Wick).

Dintre cele 91 de delegații care au luat parte la Jocurile de la Beijing, 30 nu au putut fi prezente la această ceremonie, drapelele lor fiind purtate de voluntari. Acest lucru s-a datorat protocolului care impune ca sportivii să părăsească Satul Olimpic în decurs de 24 de ore după încheierea probelor lor.

Foto: (c) David W Cerny / REUTERS


Capitala Chinei a devenit anul acesta primul oraș care a organizat atât JO de vară (în 2008), cât și pe cele de iarnă, în timp ce stadionul Cuibul de Pasăre a intrat la rândul său în istorie fiind prima arenă care a găzduit ceremoniile de închidere și deschidere cele două olimpiade.

Norvegia a câștigat cele mai multe medalii olimpice la Beijing, 37 în total, dintre care 16 de aur (un nou record pentru JO de iarnă), demonstrând din nou că este o superputere a sporturilor hibernale. În schimb, Canada, o altă forță a disciplinelor pe zăpadă și gheață a dezamăgit de această dată, fiind pentru prima oară în 34 de ani când nu reușește să se claseze în top 10 la Olimpiada albă.

Foto: (c) Phil Noble / REUTERS


În cadrul ceremoniei de închidere a avut loc și premierea medaliaților probelor de schi fond 30 km feminin și 50 km masculin stil liber cu start grupat, câștigate de norvegianca Therese Johaug și de rusul Aleksandr Bolșunov. De menționat că proba masculină a fost redusă la 30 km din cauza vântului puternic.

Therese Johaug (33 ani), care a cucerit în total trei medalii de aur la Beijing (ca și Aleksandr Bolșunov), a anunțat anterior că Olimpiada chineză va fi ultima din cariera sa.

Foto: (c) Carlos Garcia Rawlins / REUTERS


Nu au fost uitați nici voluntarii care au asigurat buna desfășurare a competiției din China, cărora le-a fost dedicat un moment special în timpul ceremoniei de duminică, una la fel de spectaculoasă ca și cea de deschidere, din 4 februarie.

În finalul ceremoniei de la Beijing, organizatorii JO 2022 au predat oficial drapelul olimpic președintelui CIO, care l-a înmânat la rândul său gazdelor viitoarei ediții a Olimpiadei de iarnă, care va avea loc în perioada 6-22 februarie 2026 în Italia, la Milano și Cortina d'Ampezzo. 

Foto: (c) Fabrizio Bensch / REUTERS


România a participat la JO de iarnă de la Beijing cu 21 de sportivi, iar cel mai bun rezultat al delegației a fost locul 9 obținut în proba de ștafetă la sanie de Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Crețu (simplu masculin), Marian Gîtlan/Darius Șerban (dublu).

Ca și JO de vară de la Tokyo, Olimpiada de iarnă de la Beijing s-a derulat sub semnul pandemiei de coronavirus, care i-a obligat pe oficialii chinezi să organizeze o bulă sanitară foarte strictă, rezervată tuturor participanților la competiție, pentru a-i împiedica astfel să intre în contract cu publicul larg chinez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău